Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Διαδικτύου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΝΤΑ ΚΑΝΑΚΗ

Το διαδίκτυο αποτελεί μια από τις εφευρέσεις του 20ου αιώνα, που έμελλε να αλλάξει την καθημερινότητα της ανθρωπότητας σε πολλαπλά επίπεδα. Την μεγάλη προσφορά του στις κοινωνίες μας μπορεί κανείς να εκτιμήσει ιδιαίτερα στις μέρες μας, καθώς η πανδημία του Covid-19 ανέτρεψε με τον πιο βίαιο τρόπο τους καθημερινούς ρυθμούς και μας απομόνωσε για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο παγκόσμιος ιστός έγινε το διάστημα αυτό το παράθυρο μας προς τον έξω κόσμο, η πύλη επικοινωνίας μας με φίλους, συγγενείς, γνωστούς και αγνώστους, μια πηγή ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, καθώς και η πλατφόρμα εκείνη που επέτρεψε σε αρκετούς να συνεχίσουν την επαγγελματική του δραστηριότητα, όντας σε κατ’ οίκον περιορισμό. Είναι δύσκολο να φανταστούμε τώρα πιά τον κόσμο μας χωρίς το διαδίκτυο, χωρίς την δυνατότητα μας να συνδεθούμε ανά πάσα χρονική στιγμή και να επικοινωνήσουμε ή να ενημερωθούμε. Ποια ήταν όμως η ανάγκη που γέννησε τον παγκόσμιο ιστό και ποιος ήταν ο δημιουργός του;  Ο γεννήτορας του WWW ακούει στο όνομα Timothy John Berners-Lee, είναι Άγγλος μηχανικός και επιστήμονας υπολογιστών, με ακαδημαϊκή καριέρα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης.

O δημιουργός Timothy John Berners-Lee

Ο Tim Berners-Lee γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1955 (Δίδυμος με Σελήνη στον Αιγόκερω – άγνωστος ωροσκόπος) στο Λονδίνο και σπούδασε Φυσική στο Queens College της Οξφόρδης. Εκεί κατασκεύασε τον πρώτο του υπολογιστή, συνελήφθη ως χάκερ και αποκλείστηκε από την χρήση του υπολογιστή του Πανεπιστημίου. Αποφοίτησε το 1976, εργάστηκε σε επιχειρήσεις ως προγραμματιστής και το 1980 προσλήφθηκε στο CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων – Γενεύη Ελβετίας) ως Σύμβουλος Μηχανικός Προγραμματισμού. Επινόησε το πρόγραμμα Enquire, που τον βοηθούσε να παρακολουθεί τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των ερευνητών και των ερευνητικών προγραμμάτων που βρίσκονταν σε εξέλιξη, ένα πρόγραμμα που δεν δόθηκε ποτέ για εμπορική χρήση. Μετά από μια σύντομη διακοπή της καριέρας του στο CERN, επιστρέφει το 1984 και αναλαμβάνει τα συστήματα μεταφοράς επιστημονικών δεδομένων και ελέγχου. Το πρόβλημα της διαχείρισης και της διακίνησης του τεράστιου όγκου των επιστημονικών πληροφοριών μεταξύ των μελών του Ιδρύματος έχει γίνει οξύτερο και αρχίζει να οραματίζεται και τα χτίζει ένα σύστημα διακίνησης πληροφοριών που να είναι γρήγορο, αποκεντρωμένο, πολύγλωσσο και χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς και καθυστερήσεις. Υποβάλει το σχέδιο του στην διοίκηση, αλλά δεν λαμβάνει καμία απάντηση. Δεν αποθαρρύνεται όμως και συνεχίζει να χτίζει το όραμά του. Δημιουργεί την γλώσσα μεταφοράς υπερκειμένου (hypertext transfer protocol – http), την γλώσσα δηλαδή επικοινωνίας των υπολογιστών στο Διαδίκτυο και παράλληλα επινοεί ένα τρόπο αναγνώρισης κάθε εγγράφου, αποδίδοντας του ένα μοναδικό παγκόσμιο αναγνωριστικό (Universal Resource Identifier –  URI), μαζί με ένα αναγνωριστικό διεύθυνσης. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυάστηκαν στην πορεία και αποτελούν σήμερα το URL , το Ενιαίο Χαρακτηριστικό Εντοπισμού (Uniform Resource Locator). Το 1990 ολοκλήρωσε την δημιουργία του πρώτου προγράμματος περιήγησης (browser), έπρεπε όμως να δημιουργήσει και ένα πρόγραμμα εξυπηρέτησης (server) και μια γλώσσα για την περιγραφή του εγγράφου. Έτσι επινόησε την γλώσσα HTML (Hypertext Markup Language). Το 1991 έχει ετοιμάσει τα πάντα, αλλά η διοίκηση του ιδρύματος συνεχίζει να αγνοεί την πρόταση του. Αντί να περιμένει ανταπόκριση, δημιουργεί τον πρώτο server, τον info.cern.ch και αποφασίζει να διαθέσει ελεύθερα το πρόγραμμα περιήγησης και το λογισμικό του server μέσω διαδικτύου. Η νέα υπηρεσία, την οποία ο ίδιος ονόμασε World Wide Web, κοινοποιείται μέσω πολλαπλών μηνυμάτων σε newsgroup και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Αυγούστου 1991, και ώρα αποστολής του μηνύματος 16:56:20. Το Διαδίκτυο γεννήθηκε!

Ο αστρολογικός χάρτης του Διαδικτύου

Στην μέχρι στιγμής καταγεγραμμένη ιστορία της ανθρωπότητα, μπορεί να αποτελεί το διαδίκτυο την μοναδική ανθρώπινη εφεύρεση, της οποίας καταγράφηκε η ακριβής στιγμή γέννησης, με ακρίβεια δευτερολέπτου. Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε έναν εξαιρετικά ακριβή αστρολογικό χάρτη και ως εκ τούτου να ερμηνεύσουμε με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τις ιδιότητες του, αλλά και να κάνουμε προβλέψεις για το άμεσο μέλλον και την εξέλιξη του. Οι πλανητικές θέσεις, όπως καταγράφονται στον γενέθλιο αστρολογικό χάρτη του ιντερνέτ, είναι οι ακόλουθες:

Ήλιος στον Λέοντα, στον 9ο οίκο

Σελήνη στους Διδύμους, στον 7ο οίκο

Ωροσκόπος στον Τοξότη

Ερμής στην Παρθένο, στον 9ο οίκο

Αφροδίτη στην Παρθένο, στον 9ο οίκο ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Άρης στην Παρθένο, στον 10ο οίκο

Δίας στον Λέοντα, στον 9ο οίκο

Κρόνος στον Υδροχόο, στον 2ο οίκο ΑΝΑΔΟΡΜΟΣ

Ουρανός στον Αιγόκερω, στον 2ο οίκο ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ

Ποσειδώνας στον Αιγόκερω, στον 2ο οίκο ΑΝΑΔΡΟΜΟΣ

Πλούτωνας στον Σκορπιό, στον 12ο οίκο

Β. Δεσμός στον Αιγόκερω

Χείρωνας στον Λέοντα

Λίλιθ στον Αιγόκερω

Μεσουράνημα στον Ζυγό

Η παρουσία του Ήλιου καθώς και το Δία, των δύο μεγαλύτερων ουράνιων σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος στον αστερισμό του Λέοντα, μαρτυρά ότι η καινούργια αυτή εφεύρεση φέρει με την γέννηση της μεγάλη δύναμη, αλλά και μια μοναδικότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ ξανά ένα άλλο διαδίκτυο! Έχει την δυναμική να επεκτείνεται συνεχώς και αναδιαρθρώνεται κατά καιρούς, ένα χαρακτηριστικό που περνάει και στους ένθερμους χρήστες του μέσου αυτού. Οι αλλαγές είναι πολλές φορές ριζικές και η εξάπλωση του εκρηκτική, σαν τις ηλιακές καταιγίδες που σαρώνουν το ηλιακό μας σύστημα! Κατά μια έννοια μοιάζει με ένα συνεχώς διαστέλλων σύμπαν. Η δύναμη και η επιρροή του διαδικτύου έγκειται στον ίδιο το μέσο, το οποίο δημιουργεί τους δικούς του κανόνες και δεν υπακούει σε κανέναν άλλον. Όσοι και αν προσπαθήσουν να το ελέγξουν, δεν θα τα καταφέρουν, παρά μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα.

Πέρα από τα όρια του δυνατού

Ο 9ος οίκος (εξερεύνηση, ανώτατη εκπαίδευση και ταξίδια) είναι έντονα ενεργοποιημένος με την παρουσία του Ήλιου, του Δία, του Ερμή και της Αφροδίτης και σκιαγραφεί την χρησιμότητα του μέσου, σαν ένα όχημα εξερεύνησης του κόσμου μας και ένα μέσο διάδοσης της γνώσης. Στο τέλος του 9ου οίκου και στα όρια του 10ου (καριέρα και δημόσιος βίος) έχουμε την παρουσία του Ερμή και της Αφροδίτης, που σχηματίζουν σύνοδο, στις πρώτες μοίρες του ζωδίου της Παρθένου. Η Παρθένος είναι ένα ζώδιο που είναι γνωστό για την εστίαση του στην τάξη και την λεπτομέρεια και για την αιώνια αναζήτηση της τελειότητας. Η θέση των δύο πλανητών υποδηλώνει ότι με την χρήση του νέου αυτού μέσου, κάποιες δύσκολες και επίπονες εργασίες μπορούν πλέον να εκτελεστούν με μεγαλύτερη ταχύτητα, ευκολία και ακρίβεια, και λόγω του γεγονότος αυτού, να αναπτυχθούν πέρα από τα όρια που θεωρούνταν ποτέ δυνατό. Ο Ερμής, κυβερνήτης της Παρθένου, όντας στο δεύτερο του φυσικό σπίτι, υποδηλώνει την σπουδαιότητα του μέσου αυτού σαν εργαλείο επικοινωνίας. Και ας μην ξεχνάμε, ότι η ανάγκη που οδήγησε στην δημιουργία του, είναι η διευκόλυνση της επικοινωνίας και η διάχυση της πληροφορίας σε ένα εργασιακό χώρο και μας συστήθηκε σαν εργαλείο δουλειάς. Το τετράγωνο δε που σχηματίζουν Ερμής και Αφροδίτη με τον ωροσκόπο δείχνει ότι πολλές φορές το διαδίκτυο θα μας εκπλήξει αλλά και θα μας απογοητεύσει, μια και δεν θα μπορέσει να μας προσφέρει αυτά που θεωρητικά μας υπόσχεται. Γιατί είναι στημένο έτσι, ώστε να διαχειρίζεται ποσοτικά δεδομένα σε σύντομα χρονικά διαστήματα, και δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα των πληροφοριών που διακινεί, ούτε να μας εμπνεύσει νέα οράματα. Είναι ένα πρακτικό εργαλείο δουλειάς, ασχέτως εάν του αποδώσαμε στην πορεία χαρακτηριστικά που δεν τα διεκδίκησε ποτέ για τον εαυτό του.Η παρουσία Ερμή και Αφροδίτης στα όρια μεταξύ 9ου και 10ου  οίκου υποδηλώνει επίσης την μεγάλη σπουδαιότητα που διαδραματίζει το μέσο στα κοινωνικά δρώμενα. Και όντας στο ζώδιο της Παρθένου, το κύριο έργο του διαδικτύου είναι να υποστηρίξει μια μορφή κοινωνικής ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης, μέσα από δομημένους κανόνες. Και ως τέτοιο, αποτελεί την βάση των κοινωνικών δικτύων, ειδικά όσων έχουν σαφή επαγγελματικό προσανατολισμό.

Φιλίες και σχέσεις

Τα εξωεπαγγελματικά δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης που έλαβαν τεράστια εξάπλωση τα τελευταία χρόνια και μας επέτρεψαν να έρθουμε σε επαφή με γνωστούς και αγνώστους, λησμονημένους φίλους ή άτομα που θαυμάζουμε για το έργο τους στα πέρατα της γης, αποτελούν μεν ένα μέσο κοινωνικοποίησης και ανταλλαγής απόψεων, αλλά οι επαφές που δημιουργούνται σ’ αυτά δεν έχουν διάρκεια, καθώς στερούνται της φυσικής επαφής, χαρακτηριστικό που κάνει κάθε σχέση μοναδική. Όσο για τις συναισθηματικές σχέσεις που γεννιούνται στο διαδίκτυο, ο 7ος οίκος στους Διδύμους υποδηλώνει ότι το ιντερνέτ μας παρέχει πολλές δυνατότητες να φλερτάρουμε και να περάσουμε καλά, αλλά σπάνια θα γεννηθεί πραγματικό πάθος και θα δημιουργηθούν σχέσεις που θα έχουν διάρκεια στο χρόνο. Η λαχτάρα μας να βρούμε ένα ταίρι μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, με το οποίο θα μπορούσαμε να απολαύσουμε την χαρά και την ευτυχία, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη με την παρουσία της Σελήνης στον 7ο οίκο και το εξάγωνο Δία-Σελήνης. Με την γενέθλια Αφροδίτη του ιντερνέτ όμως να είναι ανάδρομη, οι ερωτικές σχέσεις είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Γιατί η εικόνα της οθόνης σπάνια ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένο που ενισχύει και ο ανάδρομος Ποσειδώνας από τον Αιγόκερω και τον 2ο ηλιακό οίκο, και οι απογοητεύσεις μπορεί να είναι μεγάλες και επώδυνες. Ένας ακόμη οίκος που είναι εξαιρετικά ενεργοποιημένος στο γενέθλιο ωροσκόπιο του ιντερνέτ είναι ο 2ος (χρήματα, αισθήματα και αγαθά), με την παρουσία των Ουρανού, Ποσειδώνα και Κρόνου, και οι τρείς πλανήτες ωστόσο σε ανάδρομη πορεία. Η παρουσία του Ουρανού και του Ποσειδώνα στο ζώδιο του Αιγόκερου, ένα ζώδιο της γης, που όμως ανήκει στα παρορμητικά ζώδια και χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και εκφραστική δύναμη, μας δείχνει ότι το διαδίκτυο αποτελεί ένα επαναστατικό εργαλείο, που έχει διάρκεια και σταθερότητα, με το οποίο μπορούν να επιτευχθούν σημαντικά πράγματα.

Αντοχή, οικονομία χρόνου, ανάγκη διδαχής μέσα από την διάδοση των γνώσεων

Ο γενέθλιος ανάδρομος Ουρανός προσδίδει στο μέσο μοναδικά χαρακτηριστικά και την τάση να σπάει τα δεσμά και να επαναστατεί σε οποιασδήποτε μορφής περιορισμούς και δεσμεύσεις. Πολλές φορές οι αλλαγές γίνονται για χάρη των αλλαγών, καθώς ο Ουρανός έχει την ανάγκη για αέναη κινητικότητα και αλλαγή. Το διαδίκτυο βοηθάει λόγω του Ουρανού να μεγαλώσει ο πλούτος των εμπειριών της ανθρωπότητας και να απελευθερωθούν οι κοινωνίες από επίπλαστους διαχωρισμούς και στεγανά. Ο γενέθλιος ανάδρομος Ποσειδώνας του διαδικτύου κάνει την σύλληψη και την δομή του μέσου δυσνόητη, σαν να δονείται σε ανώτερες, ακατανόητες σφαίρες. Το τεχνικό δε πλαίσιο της «γλώσσας» που χρησιμοποιεί, δεν μπορεί να δώσει στο μέσο την εκφραστική δύναμη που θα μπορούσε να έχει. Λόγω της παρουσίας όμως του ανάδρομου Ποσειδώνα, αποτελεί ένα κόσμο έντονης φαντασίας, την απόδραση μας από την πραγματικότητα, έναν μέρος ουτοπικό, και ως εκ τούτου ένα κόσμο μαγικό αλλά και επικίνδυνο, γεμάτο απάτες και αυταπάτες. Στο τέλος του δεύτερου οίκου βρίσκεται και ο Κρόνος, επίσης σε ανάδρομη κίνηση, στις πρώτες μοίρες του Υδροχόου. Η πλανητική αυτή θέση δείχνει ότι το διαδίκτυο είναι ένας τόπος βαθύτερης γνώσης και κατανόησης και ότι όσο περισσότερο το εξερευνά κανείς και περνάει σε βαθύτερα επίπεδα κατανόησης, διαπιστώνει ότι επί της ουσίας έχει ελάχιστη σχέση με την διασκέδαση, το παιχνίδι και την χαρά. Στην εξελικτική του πορεία θα αναθεωρηθεί, θα αποβάλει οτιδήποτε ανακριβές και ευτελές μεταφέρει και θα κατακτήσει τον σεβασμό σαν ένα εργαλείο αξιόπιστο για τις πληροφορίες που φιλοξενεί. Η ουσία της ύπαρξης του διαδικτύου με την παρουσία του ανάδρομου Κρόνου εκφράζεται μέσα από την αντοχή, την λιτότητα, την οικονομία χρόνου, την έλλειψη υπερβολών και την ανάγκη διδαχής μέσα από την διάδοση των γνώσεων, ένα χαρακτηριστικό που το μετέτρεψε τα τελευταία χρόνια στην εγκυκλοπαίδεια των προηγούμενων αιώνων. Είναι όμως και ένα μέσο, που οι σχέσεις του με την εκάστοτε εξουσία θα είναι δύσκολες στην καλύτερη περίπτωση. Η Λίλιθ στον Αιγόκερω οίκο δίνει γοητεία στο μέσο, αλλά και γεννά αμφιβολίες για την ακρίβεια της γνώσης ή των πληροφοριών που διακινεί. Και λόγω των αμφιβολιών αυτών, η χρήση του μέσου σαν διδακτικό εργαλείο δεν μπορεί να είναι σχεδόν ποτέ μακροχρόνια. Ο δε Χείρωνας στον Λέοντα και στον 9ο οίκο είναι υπεύθυνος για την ψυχρή υποδοχή και την σκληρή κριτική που δέχονται οι δημιουργικές προσπάθειες όσων εκτίθενται στο διαδίκτυο, είτε πρόκειται για καλλιτεχνικές δημιουργίες, είτε για συγγραφικά έργα, επιστημονικές δημοσιεύσεις ή μελέτες και απλά κείμενα. Τίποτε κατά την άποψη των θεατών-αναγνωστών-καταναλωτών δεν είναι αρκετά καλό, στα πάντα υπάρχουν ψεγάδια και ατέλειες, μονοδιάστατες απόψεις και ιδεολογικοί παραλογισμοί. Και όσο πιο μοναδικό, πρωτοπόρο και προσεγμένο είναι ένα δημιούργημα που θα κατακρεουργήσει το «φιλοθεάμον κοινό», τόσο πιο οδυνηρό θα είναι το τραύμα της απόρριψης για τον δημιουργό του. Και εδώ είναι που θα πρέπει να έχουμε πάντοτε κατά νου, ότι το διαδίκτυο είναι μια ουτοπία, και ως τέτοια θα πρέπει να την προσλαμβάνουμε, και όχι η πραγματική ζωή.

Το παρόν και το μέλλον του ιντερνέτ

Το 2021 το διαδίκτυο συμπληρώνει τρεις δεκαετίες ζωής και η εξάπλωση αλλά και η μεταμόρφωση του υπήρξαν το διάστημα αυτό θεαματικές. Τι ίδιο θεαματική ήταν και η επιρροή του στις κοινωνίες, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Με την πρώτη είσοδο του Κρόνου στον Υδροχόο την άνοιξη του 2020 και το πρώτο lock down που βιώσαμε, το διαδίκτυο επιστρατεύτηκε εσπευσμένα για να παρέχει μια εναλλακτική πλατφόρμα σε μια γκάμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε ένα εικονικό περιβάλλον, έστω και προσωρινά. Κατά μια άποψη, η πρώτη επιστροφή που Κρόνου στην γενέθλια θέση του είναι σαν να θέτει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση. Το ιντερνέτ δημιουργήθηκε σαν εργαλείο δουλειάς και για πρώτη φορά μετά την γέννηση του, έχει πάρει τόσο μεγάλη έκταση η επαγγελματική χρήση του μέσου, σε σημείο που να παρουσιάζουν έντονα σημάδια κορεσμού και δυσλειτουργίας τα δίκτυα. Μια μεγάλη φάση μεταμόρφωση του διαδικτύου ωστόσο βρίσκεται μπροστά μας και αναμένεται να ξεκινήσει το 2023, με το πέρασμα του Πλούτωνα  στο ζώδιο του Υδροχόου. Δύο σημαντικές χρονικές στιγμές προβλέπεται να διαμορφώσουν τα τελικά χαρακτηριστικά του μέσου, το έτος 2025 και οι αρχές της δεκαετίας του 2040. Το 2025 ο Πλούτωνας αναμένεται να πραγματοποιήσει το πρώτο του πέρασμα επάνω από τον γενέθλιο Κρόνο του παγκόσμιου ιστού στο ζώδιο του Υδροχόου, ένα πέρασμα που θα δώσει το σύνθημα για την σταδιακή αλλά και τελική μεταμόρφωση του διαδικτύου σε ένα μέσο μάθησης. Θα πάψει να αποτελεί ένα μέσο διεκπεραίωσης μια δουλειάς, ένα μέσο επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης, καθώς τα επόμενα χρόνια με την μίνι τεχνολογική επανάσταση που θα βιώσουμε με την  είσοδο μας στην Εποχή του Υδροχόου, θα γεννηθούν νέα, εξειδικευμένα και πολύ πιο αποτελεσματικά εργαλεία, τα οποία θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες αυτές. Απογυμνωμένο πια από την ουσία της ύπαρξης του, το διαδίκτυο αναμένεται να μεταμορφωθεί στο άμεσο μέλλον σε μια εικονική βιβλιοθήκη, ένα ψηφιακό μέσο που θα φιλοξενεί συγκεντρωμένη την γνώση και την σοφία της ανθρωπότητας. Και θα αποτελεί την εκτενέστερη και τελειότερη βιβλιοθήκη που διέθετε ποτέ το είδος μας, προσβάσιμη από όλους μας, απαλλαγμένη από γεωγραφικούς, ταξικούς ή φυλετικούς περιορισμούς και γλωσσικούς φραγμούς. Τίποτε ιδιαίτερα θεαματικό δεν αναμένεται μετά από αυτό, τουλάχιστον για τον επόμενο αιώνα, καθώς το διαδίκτυο φαίνεται να έχει βρει την τελική του μορφή και τον ρόλο που του ταιριάζει να διαδραματίσει στην ζωή μας. Η μόνη πιθανή ανατροπή, θα μπορούσε να προέλθει από την αντίθεση Πλούτωνα με τους γενέθλιους Ερμή και Αφροδίτη στις αρχές της δεκαετίας του 2040, που φαίνεται να σηματοδοτεί μια κρίση υπαρξιακής μορφής για το μέσο. Εάν καταφέρει να επιβιώσει τις αναταράξεις της όψης αυτής, θα μας κρατήσει συντροφιά για πολλές δεκαετίες ακόμη, μοιράζοντας απλόχερα το φως της γνώσης στις γενιές που έπονται. 

 Στο κείμενο της Αλίντας οι εικόνες είναι λεπτομέρειες από έργα του σύγχρονου καλλιτέχνη KARMYM, κατά κόσμον MARKUS MEIER.