
Παγκόσμια οι συνταγές της τηλεόρασης είναι ξεπερασμένες. Το διαδίκτυο είναι ο τόπος παραγωγής του νέου, σε ρυθμούς καταιγιστικούς και κάποτε σχεδόν εργοστασιακούς. Κι όμως, κάποιοι επιμένουμε να τη χαζεύουμε, κυρίως χάρη στη δύναμη της συνηθείας και στη δική μας περίπτωση από νοσταλγία λόγω μεγάλης απόστασης, τόπου και ψυχής και ίσως κάποια τάση για μαζοχισμό. O Covid, η Ευλογιά των Πιθήκων, η εισβολή στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι και η ζωή του και η γυναίκα του και τα παιδιά του, ο Πούτιν και πόσες πλαστικές έχει κάνει. Και η Ρούλα Πισπιρίγκου και οι γνώστες της υπόθεσης σε σκοτεινά πλάνα. Η Καρολάιν. Ο φονιάς της. Η Ελένη της Ρόδου. Η μάστιγα των γυναικτονιών. Ο Φιλιππίδης. Ο Λιγνάδης. Ο Κούγιας. Το μονόφρυδο. Η Λατινοπούλου. Ποιο το μέλλον της Μαλέσκου, ε; Κάτι καλοφωτισμένες μυλόπετρες, με ατσαλάκωτη εικόνα, αλέθουν με την ίδια ευκολία όλα τα θέματα, Κασσάνδρες της όποιας επικαιρότητας σε παροξυσμό, ενώ οι Ολύμπιοι της ενημέρωσης κάνουν συνεντεύξεις τον… Μάστορα χωρίς βόμβο από Μέλισσες! Μια -ακόμη!- δύσκολη χρονιά, με την ανθρωπότητα εξουθενωμένη, ξεκαλοκαιριάζει, ξέπνοα, ενώ η ελληνική τηλεόραση ετοιμάζεται για αυλαίες, αποχαιρετισμούς, συγκινήσεις αδιάβροχες για τις μεταγραφές και τις αλλαγές καναλιών, κολακεύοντας το κοινό, που στήριξε και χωρίς αυτό τίποτα τον πουδραρισμένο αγώνα σε όρια αυτοθυσίας των κεντρικών παρουσιαστών -ποιος τα χέζει τα πάνελ, τους ρεπόρτερ και τους τεχνικούς!
Εκπομπές και εκπομπάρχες:
Οι στα πάνω τους:

Σε γενικές γραμμές, τα ίδια πάντα πρόσωπα μένουν στις ίδιες καρέκλες γραφείου και καναπέδες, να και τα έπιπλα αλλάζουν κάθε σεζόν, με ελάχιστη φαντασία και αυτά. Κερδισμένο αναδεικνύεται το Mega στο μακρύ τέλος της τηλεοπτικής μέρας, και με μεγάλες χασούρας το Open, τόσο σε δυναμική, όσο και σε επιρροή. Αξιοπρεπέστατες αναδείχθηκαν οι κυρίες Σίσσυ Χρηστίδου και Ζίνα Κουτσελίνη και υψηλά στις προτιμήσεις του κοινού. Γιώργος Λιάγκας και Φαίη Σκορδά και Τατιάνα Στεφανίδου και Αγγελική Νικολούλη βρέθηκαν στα πολύ επάνω τους, πατώντας πάνω στα συνεχιζόμενα δράματα που ταλανίζουν την επικαιρότητα και που διεκτραγωδήσαμε ήδη απ την εισαγωγή μας. Ποιότητα, άψογες συνεντεύξεις και αντανακλαστικά στην επικαιρότητα με επίγνωση της εποχής από τους Νάνσυ Ζαμπέτογλου και Θανάση Αναγνωστόπουλου -που δεν μας αφήνουν να γράψουμε και πολλά, λόγω σεμνότητας, στο ίδιο τους το έντυπο. Η Δανάη Μπάρκα κέρδισε όχι μόνο εντυπώσεις αλλά καρδιές, εκφράζοντας μια εποχή μακριά από στερεότυπα και κοινοτοπίες. Η Ναταλία Γερμανού διατηρεί τη πρωτιά της, χάρη στην τηλεοπτική της άνεση, την αμεσότητα, την φιλικότητα και τα εξαιρετικά ελληνικά της. Οι Ράδιο Αρβύλα, με επιμέλεια, ειλικρίνεια και χωρίς να το αποφεύγουν ξέφυγαν από το ντροπιαστικό σκάνδαλο που τους βρήκε με συνεργάτη τους και συνέχισαν με την στήριξή του κοινού ανανεωμένη.
Οι στα κάτω τους:

Δεν ανταπεξήλθαν σε προσδοκίες οι Ιωάννα Μαλέσκου και Ηλιάνα Παπαγεωργίου, γιατί στο καιρό μας δεν αρκεί να είσαι καλλονή για να κάνεις τηλεόραση. Για τους Ελίνα Παπίλα και Γιώργος Καρτελιάς φάνηκε πως το να είσαι νέος δεν σημαίνει πως ενδιαφέρεις κιόλας. Στις περιπτώσεις Κωνσταντίνας Σπυροπούλου και της Μπέττυς Μαγγίρα ισχύει το Δαρβινικό: «Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές». Οι Γρηγόρης Αρναούτογλου, Ελένη Μενεγάκη, έχουν καθίσει σε συνταγές πολυκαιρισμένες, αλλά προφανώς του γούστου τους και δεν μοιάζουν αποφασισμένοι για δοκιμές. Δυστυχώς για ένα αγαπημένο μας πρόσωπο τον Νίκο Μουτσινά, το “Καλό Μεσημεράκι” , με την αλλαγή ώρας μπέρδεψε το κοινό, ενώ ο τόσο ευφυής παρουσιαστής μοιάζει να χάνει την ισορροπία πια, ανάμεσα στο αστείο και τον διδακτισμό.
Ω! Ρε φίλε, βαρεμάρα!

Χίλιο – ιδωμένες δοκιμασίες, χιλιοειπωμένες ατάκες, χίλιο – προβλέψιμες ίντριγκες και ραδιουργίες και συνταγές για να ταραχθεί το κοινό στα ριάλιτι επιβίωσης και συμβίωσης. Ακόμη και τα πρόσωπα που επιλέγονται πια είναι πιο θαμπά! Τα «πεινάμε» και τα «πάμε στο στάβλο να μετρηθούμε» ή «δεν μου δέσε η σάλτσα», έχουνε γίνει τόσο κοινότοπα που δεν αντέχονται, δηλαδή! Ελειψη πρωτοτυπίας και εντυπωσιασμού, ανακύκλωση προσώπων, χοντράδες, κακή διαφήμιση που δεν λειτούργησε υπερ και το κοινό απαξίωσε πλήρως να ασχοληθεί. Και ακόμη Top Chef και Game of Chefs και Masterchef, συν εκπομπές μαγειρικής, ε, νισάφι πια! Χορτάσαμε! Αφήστε τις κατσαρόλες να ξεκουραστούν! Ξέπνοα όμως πορευτήκαν και τα μουσικά ή σελέμπριτι σόου με απίστευτα βαρετό για το κοινό -και για μας το «Masked Singer» και το παταγωδώς ατυχές X Factor, που όσο και αν δοκιμάζουν ενέσεις με πρόσωπα και τερτίπια παλιών εποχών, δεν γινεται τίποτα.
Η απόλυτη νίκη της μυθοπλασίας

Αφού με την μεγάλη οικονομική κρίση, η μυθοπλασία είχε χαθεί εντελώς από την τηλεόραση, πληρώνοντας και μια προηγουμένη εποχή ξετσίπωτης φτήνιας σε όλα τα πεδία, επέστρεψε πιο δυνατή από ποτέ. Σπουδαίοι σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σεναριογράφοι, σημερινή γλώσσα και πεδία θεματικά που κάποτε αποτελούσαν ταμπού, έκαναν τις σειρές ό,τι καλύτερο μπορεί να υπάρξει. Άγριες Μέλισσες, Σασμός, Γη της Ελιάς, Αγάπη Παράνομη, Βαρδιάνος στα Σπόρκα και τα Σέρρες, Τούρτα της μαμάς. Το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας στα καλύτερα του! Και το κοινό ακολούθησε, αφού μπορούσε πια, να επιλέξει! Με την νέα τηλεοπτική – σχολική σεζόν περιμένουμε ακόμη πιο πολλά, ακόμη πιο σημαντικά…

To απόσπασμα από την στήλη FROM USA WITH LOVE της Αλεξάνδρας Τσόλκα, βρίσκεται στο περιοδικό DOWN TOWN Greece, που κυκλοφορεί κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα, με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, στα περίπτερα