Τηλεόραση 2018 – 2019: Το σαδιστικό σύμπαν που κυριαρχεί η αγένεια και οι προσβολές

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΌΛΚΑ

Με τις διαδικτυακές  πλατφόρμες πλέον, να αλώνουν παγκόσμια το τηλεοπτικό τοπίο, να μονοπωλούν την τηλεθέαση, να σαρώνουν ακόμα και στα κινηματογραφικά Όσκαρ με δικές τους παραγωγές, το κοινό έχει απελευθερωθεί σε επιλογές, την ώρα που θα δει, το τι επιθυμεί, τη ποικιλία και τη ποιότητα.

Μιλάμε για μια αισθητική υψηλή, όπου οι σημαντικότεροι και οι πλέον επιφανείς επαγγελματίες έχουν αγκαλιάσει την μικρή οθόνη την τηλεοπτική ή του κομπιούτερ, απελευθερωμένοι και οι ίδιοι στην έκφραση τους. Είναι η  «χρυσή εποχή» της μικρής οθόνης, παγκοσμίως, όπου όλοι μπορούμε να δούμε τα ίδια προϊόντα με μια συνδρομή. Όλοι; Μα φυσικά και όχι! Στο μικρόκοσμο της ελληνικής τηλεόρασης που αυτοθεωρείται ως συμπαντική μεγαλοσύνη τα ίδια πάντα πρόσωπα, παρουσιαστές, στελέχη, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, αρχισυντάκτες, δημόσιες σχέσεις, αλλάζουν κανάλια, αναπαράγουν τα ίδια σουσουδίστικα τους σουσούμια, εμμένουν σε αρχές και κόλπα της απαρχής της ιδιωτικής τηλεόρασης της χώρας του 20ου αιώνα. Πάντα οι ίδιοι, αλλόκοτα αναλλοίωτοι απ τις πλαστικές επεμβάσεις τριγυρίζουν από κανάλι σε κανάλι, πότε ως παρουσιαστές, κάποτε ως στελέχη, πιθανόν ως μέλη πάνελ, τακτικά ως κριτές σε ταλεντ σόου, συμμετέχοντες σε άλλα ταλεντ σόου ή αυτά επιβίωσης, ξανά παρουσιαστές στα ίδια! Μια αέναη επανάληψη, εφιαλτικής, υπερφωτισμένης τηλεοπτικής παράλληλης πραγματικότητας, με εξωπραγματικά μαρμάρινα χαμόγελα, τραβηγμένα χαρακτηριστικά, φουσκωτά χείλη, ψεύτικα μαλλιά, ζωγραφιστά φρύδια, σα μάσκες από φασματικό καρναβάλι!

Shopping Star ως αποθέωση κατινιάς και σύντομα My Style Rocks για το «καθρεφτη καθρεφτάκι μου, ποια φορά τη σκούφια καλύτερα»;   

Τη σεζόν που πέρασε αλλά και αυτή που διανύουμε, οι εκπομπές μόδας κυριαρχούν και θα κυριαρχήσουν, πέρα απ το GNTM που είναι και μόδα και βασανισμός, ταυτόχρονα! Ποια διαλέγει πιο γρήγορα τα ταιριαστά μοντελάκια απ τα μαγαζιά της συνοικίας και που θα βρουν πιο πικρόχολο σχόλιο να καυτηριάσουν οι άλλες; Ποια θα παρελάσει μπροστά απ την κριτική επιτροπή με καλά συνδυασμένο το γιλέκο με τη σκούφια και τον μπερέ; Και φυσικά ποια θα στέφει απόλυτο μοντέλο μιας χώρας χωρίς βιομηχανία μόδας, αφού αφεθεί να την διαπομπεύσουν για τις πλαστικές της, το χτένισμα της, το πως περπατάει, το πως ποζάρει! Μικρές κοπελίτσες, σχεδόν παιδιά, καλούνται να ζουν όλες μαζί και να βγάζουν ότι πιο ανταγωνιστικό έχουν μέσα τους, ώστε να συναγωνίζονται στο πιο έχει πιο ψηλούς γοφούς ή πιο λεπτές γάμπες! Τα κορίτσια – παιδιά, με το όνειρο πως θα γίνουν μοντέλα και θα αποθεωθούν με δόξα, χρήματα, ταξίδια, χάρη στην εξωτερική τους εμφάνιση, καλά κάνουν και δε λένε «όχι θέλω να κοπιάσω για όλα αυτά, με σπουδές ώσπου να αποκτήσω σκολίωση απ το διάβασμα και με εργασία 12 ώρες το 24ωρο», αλλά οι ινστρούχτορες των προτζεκετ τι ευθύνη φέρουν για αυτό, είναι το ζητούμενο.  Σε ένα σαδιστικό σύμπαν που κάνει φωτογράφηση ο Ιερώνυμος Μπος, χωρίς ταλέντο όμως, προσπαθώντας να καταγράψει την κόλαση, να επινοήσει τέρατα και να συλλάβει χιμαιρικές οπτασίες. Όλα αυτά με κριτικές επιτροπές μπλαζέ, βαριεστημένες, ασυζήτητα αυθεντίες, ολύμπιας υπεροχής, που σχεδόν περιφρονούν τα νεαρά σπονδυλωτά που τολμούν να επιθυμούν να ανέλθουν στον φωτισμένο Παρνασσό του πατρόν, του ρελιού και του στριφώματος!

Μαγειρική βωμολοχίας και προσβολής και ένα τηλεοπτικό κοινό ρωμαϊκός όχλος

Η ίδια σαδιστική διάθεση παρατηρείται και στην άλλη τάση του τηλεοπτικού έτους, τα σόου μαγειρικής. Εκεί που για να σου πετύχει η μαρέγκα πρεπει να ανεχτείς κάθε ταπείνωσή, προσβολή, υποτίμηση λεκτική και σε βλέμματα, διότι λέει «έτσι γινεται στις κουζίνες». Μα, αν είναι για ένα φαγάκι να στάξει αίμα εργαζομένων στη σάλτσα, άσε σταρ – σεφ και θα μείνουμε νηστικοί, καλύτερα ή θα τραφούμε με ανθυγιεινά τσιπς και γαριδάκια καλύτερα! Ζήσαμε όλοι τις εκπομπές του Έκτορα Μποντρίνι όπου φράσεις όπως δε «δεν δίνουμε στον κόσμο να φάει σκατά», «αυτά είναι για τον πουτ@ο», «τι είναι αυτά τα γα@η@ενα;», «δεν θα ξαναμπώ σε κουζίνα και να είναι το πάσο μπουρδε@ο» κλπ. καθώς και οι προσβολές στους παίκτες και μελλοντικούς σεφ πέρασαν σε μια άλλη σφαίρα δημιουργικότητας σχεδόν καλλιτεχνικής πια, απ τον απόλυτο σαδισμό εις το όνομα του θεάματος και την κακοποίηση προσωπικοτήτων σε κοινή θέα! Και εμείς, οι τηλεθεατές που όλο αυτό το ευχαριστιόμαστε και το βλέπουμε κάνοντας το επιτυχία σε τηλεθεάσεις, τι είμαστε; Οι συνένοχοι στη βαναυσότητα; Ο νέος όχλος της Ρώμης που ουρλιάζει στο Κολοσσαίο για θέαμα ώστε να μη πλήττει;

Ραμόνα Βλαντή, Μέγκη Ντριο, Ζενεβιέβ Μαζαρί: Η τηλεοπτική επιβράβευση των κακότροπων

Η κακοποίηση του νέου, εκείνου με τα όνειρα, η προσβολή του και η υπογράμμιση των ελαττωμάτων του σαν αυτά του κουτσομπολιού, της ζήλειας, του κρυφού σχολίου, της αγένειας και της φαρμακερής ατάκας επιβραβεύονται αν όχι με το νίκη στο ριάλιτι, με μια διασημότητα, όπως εκείνη της κυρίας Ραμόνας Βλαντή, ή μια συμμετοχή σε εκπομπή, όπου δεν χρειάζονται πλέον δημοσιογράφοι, αλλά μια μη ευγενής παρουσία σαν αυτή της κυρίας Μέγκης Ντριο, με το όνομα απ το Greece Next Top Model. Από το ίδιο σόου άλλωστε, δρέπει δάφνες διασημότητας και αποθέωσης στα social media η κυρία Ζενεβιέβ Μαζαρί,  creative director με το όνομα, η οποία είναι μονίμως νευριασμένη, μουτρωμένη, αγέλαστη, καυστική, ειρωνική, επιθετική στις νεαρές ωραίες γυναίκες που διαγωνίζονται, αλλά υμνητική και «χαλί να την πατήσουν» σε κριτές και μόδιστρους! Αλλοίμονο αν το νεανικό τηλεοπτικό κοινό και τα κορίτσια που συμμετέχουν δεν μάθουν πως πάντα είμαστε καλόβολοι, ταπεινοί και υποχωρητικοί με την εξουσία και τύραννοι με εκείνους που εμείς έχουμε εξουσία -παροδική και ανόητη- επάνω του, απ το συγκεκριμένο σόου! Είναι στα πλαίσια του παιδαγωγικού προγράμματος πόσο «σκληρή» είναι η μαγειρική, η μόδα, το τραγούδι και πόσο αξίζει να είσαι φιλικά προσκείμενος στους ισχυρούς! 

X Factor, The Voice, Final Four: Το φασόν των μουσικών ταλέντων!

Τέλος απ τα πιο προσφιλή ριάλιτι της ίδιας λογικής και εκείνα, τα μουσικά που αναζητούν ξεχωριστά μουσικά ταλέντα μεταξύ Κάλλας – Βοσκόπουλου – Βασίλη Καρρά και Μαρίας Φαραντούρη με ρεπερτόριο Άννας Βίσση. Καρέκλες που δεν γυρίζουν και θλίψη στα ματιά των διαγωνιζόμενων ή προσβολές από επαΐοντες σε νέα παιδιά με συναισθήματα κανονικών ανθρώπων και όχι ρόλων σε παλαιικό σόου! Φυσικά αυτού του είδους τα προγράμματα ανεύρεσης ταλέντων, δεν κάνουν καλό παρά μόνο στους κριτές και στους παρουσιαστές και στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Δεν θυμόμαστε κανέναν νικητή, απ αυτούς που παράγονται περισσότερο απ ότι καταναλώνονται, ενώ μπερδευόμαστε πια, για το πότε ο σταρ παρουσιάζει και πότε κρίνει, σε σημείο ημικρανίας και ζαλάδας. Να σημειώσουμε εδώ πως το The Voice διαπρέπει σε αυτού του είδους τα σόου και χάρη στο χιούμορ των κριτών, αλλά και τις περασμένες χρονιές από την ταλαντούχο και ξεχωριστή παρουσία του Γιώργου Καπουτζίδη, του οποίου η ανθρωπιά, η κανονικότητα και το ταλέντο είναι υποδειγματικά, με το κοινό να αδημονεί για την τελευταία πάντα εκπομπή που το σκωπτικό τραγούδι απέναντι στους κριτές γίνονταν θέμα συζήτησης και επιτυχία. Ο Γιώργος Λιανός φέτος είναι υποστηρικτικός και διεκπεραιωτικός, αλλά και να έλειπε δεν θα το καταλαβαίναμε καν. Όσο για την κυρία Μπόμπα – Τανιμανίδη, επιτέλους και αυτή η κυρία, από ανεπάγγελτη έγινε παρουσιάστρια! Και αν δεν είναι αυτό χτύπημα στην ανεργία τότε ποιο; Κατά τα αλλά, ουδείς εξ ημών και εξ υμών πιθανολογούμε, θυμάται ποιος κέρδισε στο σόου περισυ. Πράγμα όμως που δεν πτοεί τους επιτελείς των καναλιών και έτσι προσθέτουν, στοX Factor και στο The Voice το Final Four, που είναι αργόσυρτο, βαρετούλι, με χιούμορ τύπου σκετσάκια πέμπτης δημοτικού για τους σταρ της επιτροπής, παρά την πάτα ωραία και φινετσάτη παρουσίαση της Ζέτας Μακρυπούλια. Τόσα ταλέντα και τόσοι τραγουδιστές πια στη χώρα, αδυνατούμε να τα καταναλώσουμε και ίσως να πρέπει να τα εξάγουμε στην Μέση Ανατολή και στα μισά Βαλκάνια.

Οι νικητές των ριάλιτι Καζαριάν και Ντάνος, πρωταγωνιστές και επιτέλους Άγριες Μέλισσες!

Κατά τα άλλα η νικήτρια του περσινού GNTM Ειρήνη Καζαριάν, δεν κάνει τηλεόραση ως είθισται σε νικητές ριάλιτι και τάλεντ σόου, αλλά θέατρο! Ο σκηνοθέτης της παράστασης, υιός Μίμη Ανδρουλάκη, τη χαρακτήρισε «ιψενική φιγούρα»! Ευτυχώς που δεν την είπε και ηθοποιό δηλαδή! Αντίστοιχα και ο νικητής του πρώτου και αείμνηστου σε τηλεθεάσεις, όπου δεν επαναλήφθηκαν Survivor, Γιώργος Αγγελόπουλος ή Ντάνος, καταπίνεται με την υποκριτική στο σίριαλ «Τατουάζ» που σάρωσε σε τηλεθεάσεις, άνευ λογικής και εντελώς ακατανόητα! Στη σειρά με την σαρωτική επιτυχία αρκούσαν δυο γυμνοί, ένα βράχος, λίγο θάλασσα και τραγούδια παιγμένα με την εισαγωγή τους κάνα 6λεπτο, για να δούμε θωπείες, σάρκα νεανική σε κοντινό, φιλιά και περιπτύξεις! Ο σκηνοθέτης Ανδρέας Γεωργίου με εικαστικά κριτήρια επέλεξε την πρωταγωνίστρια του απ’ τις φωτογραφίες της στο Ίνσταγκράμ της χωρίς να έχει ακούσει καν τη φωνή της και φυσικά τον «Ντάνο» με αντίστοιχα, μιας και δεν είχε απαίτηση να έχουν κάνει εκπαίδευση στην υποκριτική τριετή και με μελέτη πάνω στην Ιοκάστη και τον Οιδίποδα! Ο σκηνοθέτης και η ομάδα του κατόπιν μεταφέρθηκαν απ τον Άλφα στον ΣΚΑΪ, όπου η νέα τους σειρά «8 λέξεις» δεν ευτυχεί τηλεθέασης, μιας και ο γίγαντας της μυθοπλασίας ΑΝΤ1 ξύπνησε απ τον πολυετή λήθαργο του και προβάλει την εξαιρετική σειρά «Άγριες μέλισσες», με κανονικό σενάριο, σκηνοθεσία αξιώσεων, σκηνογραφία που δεν είχαμε θαυμάσει τόσο πολύ και ερμηνείες αριστουργηματικές! Το κοινό δε, διψασμένο για μυθοπλασία που δεν υποτιμά την νοημοσύνη αγκάλιασε τη σειρά σαρωτικά και την έκανε την μεγάλη επιτυχία της σεζόν. Η Μαρία Κίτσου, η Έλλη Τρίγγου, η Δανάη Μιχαλάκη, ο Λεωνίδας Κακούρης, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου κάνουν υποκριτική αξιώσεων, με μια ιστορία και μία παραγωγή αισθητικά άψογων προδιαγραφών,  κινηματογραφική που μας ευφραίνει την καρδιά και αναφωνούμε ναι, υπάρχει ελπίδα!

Τέλος εποχής για το Λόγω Τιμής και ευτυχώς που υπάρχει το Κόκκινο Ποτάμι και η ταλεντάρα Τάνια Τρύπη

Τεράστια προσωπική αδυναμία τηλεοπτική, είναι το «Κόκκινο Ποτάμι» του Μανούσου Μανουσάκη, που αφορά στην γενοκτονία των Ποντίων, σε ταραγμένες εποχές και στον χαλασμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Η τηλεόραση στα καλύτερα της σε θεματολογία, διαλόγους, ανασύσταση εποχή, ερμηνείες όπου ο ένας ηθοποιός είναι καλύτερος απ τον άλλον, με την Τάνια Τρύπη να συγκλονίζει, σε εσωτερική συμπύκνωση, μέτρο, ρυθμό, συναισθηματική ισορροπία. Τι ηθοποιός ρε παιδί μου! Αντίθετα το πολυναμενο «Λόγω τιμής», δυο δεκαετίες μετα την επιτυχία του, με τους καταξιωμένους πια πρωταγωνιστές σε ώριμη ηλικίας, μας έκανε να μελαγχολήσουμε και να αναλογιστούμε με το τραγούδι των τίτλων πως ναι, «χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» αλλά κάνουνε σακούλες και ρυτίδες και άσε καλύτερα να βάλουμε κάνα ζευγάρι ηλίου αν είναι να συναντήσουμε παλιούς συμμαθητές!

Κουτσελίνη η μόνη υποδειγματική σε ένα περιβάλλον χορών, «Διλημμάτων», μεταμεσονύκτιων συνεντεύξεων με τους ίδιους και τους ίδιους και… Λιάγκα! 

Αναζητώντας τους ευνοημένος του κοινού, θα πρεπει να αναφερθούμε στον Νίκο Μουτσινά όπου με ένα stand-up comedy μεσημεριανό μεταφέρθηκε απ το Open στον SKAI, διατηρώντας την υψηλή του τηλεθέαση, αν και το πνεύμα και η ευφυΐα του βρήκαν ευκολία σε πολύ χορό, τραγούδι και γέλια και λίγη δράση και κουβέντα! Είναι τόσο το μουσικοχορευτικό του ξεφάντωμα που θυμίζει παλαιικό πρωινό καφέ με την Ελένη Μενεγάκη, μόλις πηγαίνει 12 η ώρα να βλέπει τα μοντέλα της εκπομπής να χορεύουν αναίτια τσιφτετέλια με εσώρουχα γνωστής βιοτεχνίας, μη και πέσουν τα νούμερα! «Η κόρη μου είναι ερωτευμένη με τον άντρα της αδελφής της. Τι να κάνω;».  «Ανακάλυψα ότι ο αδελφός μου απατάει την γυναίκα του». «Ο πατέρας μου τα έχει με τη μικρή κόρη της μητριάς μου». «Αδελφή θέλει να αποκαλύψει στην αδερφή της, τη μέρα που εκείνη παντρεύεται, ότι έχει κοιμηθεί με τον άντρα που παντρεύεται, για να την εκδικηθεί». Αυτά είναι μερικά από τα καυτά θέματα που απασχολούν το κομμάτι «Διλήμματα» της εκπομπής «Ευτυχείτε» του Open με την Κατερίνα Κανούργιου και που σύσσωμο το πάνελ αλλά και  η παρουσιάστρια αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα αλά Γκρέτα Τούνμπεργκ όταν τοποθετείται για την κλιματική αλλαγή του πλανήτη και το τέλος του κόσμου, για να το πούμε επιγραμματικά. Κι αυτό όλο το πράγμα πηγαίνει εξαιρετικά σε τηλεθέαση αποτελώντας και την μόνη επιτυχία του Open, που δεν ευτυχεί της προτίμησης του κοινού, παρά τα υπεροπλα που είχε ρίξει στη μάχη, όπως την Έλλη Στάη, τον Λάκη Λαζόπουλο και ανεκδιήγητο σόου του Κοκλώνη με καλεσμένους διεθνούς εμβέλειας όπως η Πάμελα Άντερσον και άλλοι ξεχασμένοι σχεδόν σταρ. Η Καινούργιου μάλιστα απειλεί και συχνά ξεπερνά τις μέχρι πρότινος κορυφαίες Σταματίνα Τσιμτσιλή στον Alpha και η Φαίη Σκορδά στον ΑΝΤ1. Για να μη ξεχνιόμαστε από γνωστές μόνιμες παρουσίες στην τηλεόραση και πάλι εδώ βρίσκεται ο Γιώργος Λιάγκας, με το γνωστό εμπρηστικό και μάγκικο ύφος του, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου με τις όλο και πιο άρτιες συνεντεύξεις του, η Ελένη Μενεγάκη με την γνωστή της θεματολογία, η Μακρυπούλια με το Ρουκ Ζουκ, η Μελέτη μονίμως θυμωμένη και όλοι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι τηλεοπτικοί σεσημασμένοι. Καλή τηλεθέαση, αλλά πολύ προσεγμένη εκπομπή όπως και να χει κάνει η Ζήνα Κουτσελινη στο Σταρ, τόσο δουλεμένη που αποτελεί υπόδειγμα για όλους τους άλλους πίσω απ τις κάμερες συνάδελφους για το πως φτιάχνεται μια δεμένη, γεμάτη ρεπορτάζ, άνευ χασμάτων και πλήξης εκπομπή. Παρήγορο, να υπάρχουν εκείνες οι εξαιρέσεις λοιπόν, που επιβεβαιώνουν τη αρχαί ρήση του Πίνδαρου πως «σμικρός εν σμικροίς, μέγας εν μεγάλοις έσομαι», κοινώς, «μικρός ανάμεσα σε μικρούς, θα γίνω μεγάλος ανάμεσα σε μεγάλους».