
Η Αίγυπτος της δεκαετίας του 60 είναι σε πολιτικές και εμπόλεμες ή και κάποτε πολεμικές συρράξεις, σπουδάζει στο εξωτερικό, μιλά γαλλικά και αγγλικά, αλλά η καρδιά της και οι παραδόσεις της είναι γεμάτες αρχαίες πίστες, δοξασίες και φοβίες. Τα τζιτζίκια και τα τριζόνια είναι η μουσική υπόκρουση, σε ένα ιδρωμένο, δαιδαλώδες σε κοσμοπολιτισμό, αλλά και φτώχεια, ερείπια και μοντέρνα κτήρια, βομβαρδισμούς και σημάδια κακά, οιωνούς που μιλούν για θάνατο. Όταν υπάρχει μόνο σιωπή και κάθε ήχος σταματά, τότε φαντάσματα, πνεύματα, μούμιες κακών φαραώ και λογιών στοιχειά ορμούν στη Αίγυπτο εκείνη την παλιά, για να αναχαιτιστούν απ το ατέλειωτο, αυτοσαρκαστικό, πικρό συχνά χιούμορ του Ρεφάτ Ισμαέλ, αιματολόγου γιατρού, στο Paranormal, μια νέα, αιγυπτιακή φυσικά, σειρά θρίλερ στο Netflix.

Ένα παιδικό τραγουδάκι απόκοσμο, το βλέμμα μια κουκουβάγιας στο σκοτάδι, ένα αγοράκι που τα φυλάει στο κρυφτό και ρωτάει τους φίλους του, «μέρα ή νύχτα; Βγαίνω ή τα φυλάω;» με τις παιδικές φωνές να του απαντάνε «νύχτα» ή «τα φυλάς ακόμα» όλο και από πιο μακριά, ώσπου η σιωπή, το σκοτάδι, ο κίνδυνος, να τα σκεπάσουν όλα και μόνο το κακό να θέλει να συνεχίσει το κρυφτό, με τους όρους του… Έτοιμοι;

… Η σειρά βασίζεται στα βιβλία του εμβληματικού Ahmed Khaled Tawfik Farrag, γεννημένου στις 10 Ιουνίου 1962 που πέθανε τον Απρίλιο του 2018, μόλις 55 ετών, Αιγύπτιου συγγραφέα και γιατρού που υπέγραφε και ως Ahmed Khaled Tawfek, με έργο μεγαλύτερο από 200 βιβλία, γραμμένα τόσο στα αιγυπτιακά αραβικά όσο και στην κλασικά αραβικά. Υπήρξε ο πρώτος σύγχρονος συγγραφέας τρόμου και επιστημονικής φαντασίας στον αραβικό κόσμο και επίσης ο πρώτος συγγραφέας που εξερεύνησε το ιατρικό θρίλερ. Ο Tawfik θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του Αραβικού κόσμου, τόσο για τη θεματολογία του, όσο και για τη βαθύτατη επίδραση τους στην αραβική γλώσσα. Το βιβλίο του Mea Waraa Al Tabiaa, σα να λέμε Beyond nature ή Metaphysics ή Paranormal, στα αγγλικά, έκανε τεράστια επιτυχία στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, για τις δοξασίες που καταγραφεί και που είναι διαδομένες φοβίες των λαών εκεί, αλλά και για τους Αιγυπτιακούς χαρακτήρες του, που είναι γνώριμοι, άνθρωποι, με άριστη ψυχογραφία. Ο χαρακτήρας του Ρεφάτ Ισμαέλ θεωρείται το alter ego του ίδιου του συγγραφέα. Είναι επίσης γιατρός και ζει μια ζωή γεμάτη παραφυσικές εμπειρίες, τις οποίες καθολου δεν εμπιστεύεται και χλευάζει με χιούμορ, όπως και τον εαυτό του, τις συνήθειες του και την εμφάνιση του. Πιστεύει μόνο στην αρχή πως «ένα και ένα κάνουν δύο» και πως καθολου ένα φάντασμα κοριτσιού δε παραφυλάει κάτω απ το κρεββάτι του κι ας ακούει το σούρσιμο της, ούτε πως η σκιά στην δαντελένια κουρτίνα κρύβει ένα κακόβουλο πνεύμα που καιροφυλακτεί κι ας φεύγει από τη θέση του εκείνο μόλις γυρνάει τη πλάτη του.

Στο μόνο που πιστεύει ο καθηγητής γιατρός είναι στην κακή του τύχη. Είναι 1969, σε ένα πνιγηρό από ζέστη Κάιρο και ο φαλακρός καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου περπατά στη ζωή του με τους ώμους του να πέφτουν, το μουστάκι του απεριποίητο και ελαφρώς κυνικά, αλλά ο καφές πάντα χύνεται μυστηριωδώς σε ό, τι δουλεύει, το φωτιστικό στην τραπεζαρία του πέφτει μόλις μπαίνει μέσα και όποτε τρώει οτιδήποτε με κάρδαμο, το οποίο μισεί, καταλήγει πάντα με το βρώσιμο σπόρο στο στόμα του. Τη μέρα που γινεται 40 ετών, η αδερφή του Raeefa ετοιμάζει δείπνο γενεθλίων, με καλεσμένους παιδικούς φίλους συγγενείς και την μακρινή του εξαδέλφη και αρραβωνιαστικιά του Huwaida. Φυσικά ο ήρωας μας μισεί γενέθλια, εκπλήξεις, τούρτες, τραγουδάκια και όλα αυτά τα εορταστικά, καθώς και οτιδήποτε τον εμποδίζει από το να καπνίζει αρειμανίως. Να σημειώσουμε εδώ, πως ζώντας την Αμερική, από την Αθήνα και βλέποντας μια Αιγυπτιακή σειρά, όπου ο γιατρός καπνίζει σε όλη τη σειρά, σε κάθε πλάνο, για όλη της τη διάρκεια, μια γλυκιά αίσθηση χλευασμού του υστερικού politically correct του καιρού, ε, όσο να ναι, την γευόμαστε!

Ο γιατρός, τελικά, πάει στα γενέθλια του, αλλά παίρνει μαζί και την πρώην συμφοιτήτρια του απ τη Σκωτία που είχαν ένα αισθηματάκι και που χωρισμένη πια έσπευσε να τον βρει, τη Maggie McKillop. Στο δείπνο, αρχίζουν όλα, με την αναφορά στον πρώτο έρωτα του γιατρού, ένα κορίτσι – φάντασμα, την Shiraz, που πριν 30 χρόνια, όλοι έπαιζαν μαζί της, σε ένα στοιχειωμένο αρχοντικό. Εκείνη τον προκαλούσε να πηδήξει στο κενό για να φτάσει και εκείνος το έκανε, αλλά ο μεγαλύτερος αδερφός του Reda προλάβει να τον πιάσει λίγο πριν την πρόσκρουση του με κεφάλι, με αποτέλεσμα την ανημποριά από εκείνη την ώρα. Η αναφορά στο κορίτσι – φάντασμα, πυροδοτεί την κυριαρχία του φόβου σχεδόν σε όλους, ενώ Ισραηλινά βομβαρδιστικά πετούν πάνω απ τα κεφαλιά του και η μούμια ενός καταραμένου φαραώ μολύνει γιατρούς και αρχαιολόγους. Όλα αυτά με μια εξαίσια αίσθηση χιούμορ που σε κάνει να γελάς εκεί που έχεις ανατριχιάσεις και κοιτάς ύποπτα τις ύπουλες σκιές στο δωμάτιο! Αλλά όπως λέει και ο γιατρός, όταν μια φωτογραφία που κοιτά αισθάνεται να την κοιτάζει και η Shiraz πίσω απ τον ώμο του, «όταν το μυαλό σας προσπαθεί να σας ξεγελάσει, υπάρχει πάντα ως όπλο το χιούμορ». Πάνω του, γιατρέ…
