ΟΗΕ: «τα συμφέροντα της ελίτ αυτού του κόσμου δεν μπορεί να είναι κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ίδιας της ζωής»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΕΪΜΣ ΔΕΓΛΕΡΗ

Την περασμένη Πέμπτη ξεπεράστηκαν οι 300.000 θάνατοι, ενώ 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι ασθενούν, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Η πανδημία συνεχίζει χωρίς ανακοπή να εξαπλώνεται σε 188 έθνη, μολύνοντας δεκάδες χιλιάδες κάθε μέρα. Τα τελευταία στοιχεία έρχονται στο προσκήνιο μαζί με νέα προειδοποίησης από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πως οι χώρες που καταργούν τις πολιτικές περιορισμού κινδυνεύουν με νέο κύμα κρουσμάτων και θανάτων. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ τόνισαν πως «το να αφήσουμε την πολιτική ή τα οικονομικά να καθορίσουν την πορεία των μέτρων για την πανδημία, θα είναι εις βάρος της υγείας και της ίδιας της ζωής. Ο COVID19 μπορεί να περιοριστεί μόνο με προσεκτική, ευαίσθητη, επιστημονική καθοδήγηση, χάραξη πολιτικής και μόνο από υπεύθυνη, ανθρώπινη ηγεσία».

Ο Μισέλ Μπάκελετ της Ύπατης Αρμοστείας τόνισε ακόμα πως ένα  δεύτερο κύμα του ιού, θα κόστιζε πολύ περισσότερες ζωές και τα αποτελέσματα του θα ήταν  καταστρεπτικά, ενώ μπορούμε να το ανακόψουμε. Εάν η επιστροφή των κοινωνιών στην κανονικότητα δεν γίνεται σωστά, όλες οι τεράστιες θυσίες που έγιναν με το μεγάλο lock down θα μηδενιστούν. Κατά την εκπόνηση σχεδίων για την άρση των# αποκλεισμών, τα κράτη θα πρέπει να συμβουλεύονται τις πληγείσες κοινότητες, καθώς και αυτές που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα κρούσματα τουCOVID19. Η συμμετοχή δημιουργεί εμπιστοσύνη και καλύτερη συμμόρφωση με μέτρα περιορισμού της μετάδοσης.

Ο Επίτροπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, Μισέλ Μπάκελετ ζητά την προστασία «των λιγότερο προνομιούχων ήπεριθωριοποιημένων», και πως ο ιός θα «ανακάμψει για όλους» εάν οι εθνικές αποφάσεις καθοδηγούνται από «τα συμφέροντα μιας συγκεκριμένης ελίτ». «Η πολιτική ή η οικονομία» είπε «δεν πρέπει να υπερισχύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Οι ΗΠΑ με τους εκατομμύρια ανέργους, το χρηματιστήριο με μια πτώση από την οποία μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει και τους χιλιάδες νεκρούς έχει πολιτείες που βιάζονται να άρουν τους περιορισμούς. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη, ετοιμάζονται και αυτές να άρουν τα lock down αλλά συντηρητικά. Η Ινδία, με 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους κλεισμένους στα σπίτια, αναμένεται επίσης να λήξει στις 17 Μαΐου, το lock down, χωρίς άλλη παράταση. Και ενώ κάθε έθνος αντιμετωπίζει τον ίδιο ιό, η αντιμετώπιση και οι αποφάσεις ποικίλλουν δραματικά από χώρα σε χώρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει μια κοινή θέση στο να ξεμπερδεύουμε όλοι μαζί απ τον COVID19.