Me Too: Η ιστορία του κινήματος – έγκλημα και τιμωρία!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΟΛΚΑ

Ναι, συνέβαινε πάντα και παντού! Οι νέοι σε μια δουλειά, κορίτσια και πολλά αγόρια, ζούσαν την οδύνη της σεξουαλικής παρενόχλησης, κάποτε της κακοποίησης, του βιασμού, των απειλών, των εκβιασμών. Σε εργοστάσια, λογιών υπηρεσίες, εταιρείες, νομικές φίρμες και φυσικά στο κόσμο του θεάματος και της δημόσιας προβολής. Ήταν εποχές που το θύμα «τα θέλε», γιατί ήταν ντυμένο κάπως, ή απαντούσε, ή είχε άλλες σχέσεις, δεν ήταν «αθώο» και αλλά τέτοια γλοιώδη και σιχαμένα με  το μέρος των δυνατών, εκεινών που μπορούσαν με την εξουσία να σηκώνουν το ξερό τους  στα νεανικά σώματα. Ευτυχώς οι εποχές αλλάζουν και όπως ο Κάρολος Δαρβίνος αφόρισε «δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές» και δεν υπάρχει πια επιστροφή…

Η αρχή του Me Too

Ηταν το 2006, που στο MySpace, η Τάρανα Μπουρκ,  θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, έγραψε την φράση «Me Too», και ας το πούμε «και σε έμενα συνέβηκε». Η ακτιβίστρια του γυναικείου κινήματος ξεκίνησε έναν αγώνα να αποκτήσουν φωνή άτομα που είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης σε εργασιακούς χώρους, για να δουν ότι δεν είναι μόνα, δεν φταίνε, δεν πρεπει να φοβούνται αλλά, αντίθετα, να τα φοβούνται! Ήταν άλλη μια μορφή εκμετάλλευσης του δυνατού προς τον αδύνατο, του άνδρα που διαθέτει εξουσία και δύναμη. Χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια! Να δυναμώσει το διαδίκτυο. Να ασχοληθεί το βαρύ πυροβολικό της ενημέρωσης -επιτέλους!- οι New York Times και βγουν στο προσκήνιο οι σελέμπριτι και τα λαμπερά πρόσωπα του θεάματος για να γίνει κίνημα το Me too, να μπει σε όλους τους εργασιακούς χώρους και να διαδοθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες και μόλις πριν λίγες μέρες στην Ελλάδα. Χάρη στην δύναμη της Σοφίας, της Τζένης, της Άννας Μαρίας, του Χρίστου, του Βασίλη, της Αγγελικής, της Λουκίας, της Λένας, της Πηνελόπης, μπορέσαμε να κοιτάξουμε τον φόβο κατάματα, γιατί μόνο τότε «και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει», όπως έγραφε ο Καζαντζάκης…

Εκείνες που έσπασαν το τοίχος της σιωπής

Τον Οκτώβριο του 2017, οι Ρον Φάροου, Τζόντι Καντόρ, Μέγκαν Τόχεϊ, δημοσιεύουν, άρθρα με ακράδαντα στοιχεία από το ρεπορτάζ τους, πρώτα στους New York Times και μετά στο New Yorker, αποκαλύπτοντας υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης δεκαετιών. Δράστης; Ο πολυεκατομμυριούχος, πανίσχυρος Αμερικανός παραγωγός, συνιδρυτής της Miramax, αλλά και της The Weinstein Company, Χάρβεϊ Γουάνστιν. Το Me Too γινεται viral ως hashtag και όλος ο κόσμος μαθαίνει την ύπαρξη του. Πάμπολλές γυναίκες, η Αλίσια Μιλάνο, η Γουίνεθ Πάλτροου, Μίρα Σορβίνο, Αντζελίνα Τζολί,  η Ασλεϊ Τζουντ και οι Τζενιφερ Λορενς, Ροζάνα Αρκετ, Ούμα Θέρμαν σπάνε τη σιωπή τους και κατονομάζουν τον Γουάνιστ ως αδίστακτο, βίαιο, φρικτό απέναντι τους, άνδρα εξουσίας, που δεν δεχόταν το όχι τους, ως ερωτική απάντηση. Οι ιστορίες που έχουν να πουν είναι φρικτές. Είναι πολύ νέες, 21 και 22 ετών τους δίνονται ευκαιρίες και εκείνος ζητά ερωτικά ανταλλάγματα φροντίζοντας να είναι εγκλωβισμένες και μόνες. Τις απειλεί πως δεν θα ξαναβρούν δουλειά και θα τις διασύρει. Οι περισσότερες φοβούνται. Κάποιες προειδοποιούν φίλες τους να μη δουλέψουν ποτέ μαζί του.

Οι γυναίκες στις υπόλοιπες εργασίες νιώθουν πως αν το χουν πάθει οι άτρωτες πρωταγωνίστριες και μιλούν για αυτό, μπορούν ίσως και εκείνες να πάψουν να φοβούνται και να ντρέπονται. Το 2017 το Time ανακηρύττει «Πρόσωπο της Χρονιάς», όλες εκείνες που πρωτοστάτησαν στην επανάσταση ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και κάνει εξώφυλλο του τις Τέιλορ Σουίφτ, Ασλεϊ Τζουντ, Ιζαμπέλ Πασκουάλ,  Αντάμα Αϊου με τον «Silence Breakers», σα να λέμε, «Εκείνες που έσπασαν το τοίχος της σιωπής». Μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας για τον Γουάινσταιν, στο Χόλιγουντ, 200 επώνυμοι άνδρες χάνουν τη δουλειά τους ως ένοχοι για σεξουαλική παρενόχληση.

Ο παντοδύναμος, καθόλου αξιότιμος κύριος Χάρβι Γουάινστιν

«Ο κύριος Γουάινσταϊν θεωρεί ότι όλες αυτές οι σχέσεις ήταν συναινετικές» αμύνεται το παλαιό Χόλυγουντ και οι δικηγόροι του ισχυρού άνδρα. «Νοιώθω λύπη για τον Χάρβεϊ» υπεραμύνεται ο Γούντι Άλεν, που η πρώην σύζυγος του, Μια Φάροου, κραυγάζει χρόνια πως παρενοχλούσε σεξουαλικά παιδί της και που παντρεύτηκε τη μια της κόρη με σχέση που είχε ξεκινήσει όταν εκείνη ήταν ανήλικη. Όμως οι πρωταγωνίστριες δε σταματάνε και όλο και περισσότερες προστίθενται στη λίστα των θυμάτων, που ξεπερνούν τις 100 γυναίκες. Ο Γουάινστιν εκδιώκεται από την Αμερικανική Κινηματογραφική Ακαδημία και από το σπίτι του και τη δεύτερη σύζυγό του, τη βρετανή σχεδιάστρια μόδας και ηθοποιό Τζορτζίνα Τσάπμαν. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν του αφαιρεί την ύψιστη τιμητική διάκριση που του είχε αποδώσει, το 2012, η Γαλλική Δημοκρατία. Τελικά η αμερικανική δικαιοσύνη, στις 11 Μαρτίου του 2020, τον καταδικάζει για τον βιασμό το 2013 της ηθοποιού Τζέσικα Μαν και τον εξαναγκασμό σε πεολειχία της πρώην βοηθού παραγωγής Μίριαμ Χάλεϊ, το 2006, σε φυλάκιση 23 ετών. Σήμερα εκτίει την ποινή του στη φυλακή Γουέντι, στο βόρειο τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ο γλυκός «μπαμπάκας» Μπίλ Κόσμπι ήταν ένα βίαιο, σεξουαλικό αρπακτικό

Ήταν Απρίλιος του 2018, πάνω που το Me Too, είχε βρει τη φωνή του, όταν ήρθε η δικαίωση για εκατοντάδες γυναίκες, θύματα κακοποίησης του Μπιλ Κόσμπι. Μάταια 45 από αυτές διατράνωνα τη βία που είχαν δεχθεί από εκείνον που ήταν ο λατρεμένος κωμικός, ως υπέροχος πατέρας, της Αμερικής στα 80’s. Μάταια το New York, το 2014, είχε κυκλοφορήσει με 35 γυναίκες που κατηγορούν τον Μπιλ Κόσμπι για βιασμό να φωτογραφίζονται μαζί και να λένε τις ιστορίες τους. Από το 1969, σχεδόν για τέσσερις δεκαετίες, ο Μπιλ Κόσμπι, αξιαγάπητος, αστείος, εμφανίσιμος, μετά πατέρας, σύζυγος, πετυχημένος, αυτοδημιούργητος, παραγωγός, συγγραφέας, μουσικός, από παιδί για όλα τα θελήματα σε πάμπλουτο παραγωγό και πρωταγωνιστή, έβρισκε ευκαιρία και έριχνε βαριά υπνωτικά χάπια μέσα σε ποτά γυναικών, που έπεφταν αναίσθητες και μετά τις βίαζε. Η Ελληνοαμερικανίδα Αντρέα Κόνσταντ τελικά θα το σύρει στα δικαστήρια. Ο Κόσμπι στα πρακτικά της ένορκης κατάθεσης του στην υπόθεση της Κόνσταντ το 2005, παραδεχόταν ότι «χρησιμοποιούσε το υπνωτικά Quaaludes και Benadryl για να ναρκώνει γυναίκες πριν το σεξ». Θα δικαιωθεί το 2018, εκείνη και οι υπόλοιπές 100 γυναίκες κάποιες απ αυτές ανήλικες, όταν τις κακοποίησε, που κανείς δεν τις άκουγε, όταν θα καταδικαστεί στα 81 του χρόνια, από 5 έως 10 χρόνια, φυλάκιση, χαρακτηρίζοντας τον ως «βίαιο σεξουαλικό εγκληματία – αρπακτικό». Σήμερα εκτίει την ποινή του, χαρακτηρίζει το κελί του «ρετιρέ», έχει προβλήματα υγείας και είναι σχεδόν τυφλός, αλλά παραμένει αμετανόητος. «Δεν ζητώ καμία συγγνώμη» λεει.

Ο Τζέφρι Επστάιν με τους πανίσχυρους φίλους που βίαζε κοριτσάκια

Πως  να μην χάσεις κάθε εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο είδος όταν οι καταγγελίες και το σκάνδαλο για βιασμούς και κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών από τον Τζεφρι Επστάιν έχει σκάσει απ το 2005 και χρειάστηκε ο απόηχος του Me Too και ένα κόσμος αναγκασμένος να αλλάξει για να δοθεί λύση; Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν καταγγελίες από περίπου 40 έφηβες, ο εισαγγελέας του Μαϊάμι ήρθε σε συμφωνία με την πλευρά του Επστάιν, ήδη το 2007. Η πραγματικότητα είναι φρικτή. Φτωχές ανήλικες από το Ανατολικό Μπλοκ που αγόραζε από τους γονείς τους, δώρα 12χρονα προς κάθε χρήση, δίδυμες έφηβες για σεξουαλική αλλά και σωματική κακοποίηση! Η πλούσια φίλη του σε ρόλο μαστροπού, που έταζε καριέρες και δουλειές και στην ουσία φυλάκιζε τα παιδιά, η φυγόδικος σπουδαία κυρία Γκισλέιν Μάξγουελ! Ο Μπιλ Κλίντον τον υμνούσε  σε συνεντεύξεις του, ενώ ταξίδευε με το ιδιωτικό αεροσκάφος του, ονόματι Lolita Express.  Στενός φίλος και ο πρίγκιπας Άντριου της Βρετανίας, ήδη, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπου οι δυο τους ταξιδεύουν Σεν Τροπέ και στην Ταϊλάνδη και παρτάρουν με κέφι και ορέξεις αχαλίνωτες. Ακόμα φίλος κολλητός ο Άλαν Ντέρσχουιτς, καθηγητή νομικής στο Χάρβαρντ, γνωστός για την υπεράσπιση διάσημων, όπως ο O. Τζει. Σίμπσον, αλλά και νομπελίστες, ακαδημαϊκοί και σπουδαίοι λογοτέχνες. Ω μα ναι!

Ο Τζέφρι Επσταϊν ήταν ένας επιτυχημένος χρηματιστής με αμύθητη περιουσία! Στις 8 Ιουλίου του 2019, ο εισαγγελέας του Μανχάταν, σταματά το «χάιδεμα» του νόμου στον ‘Επστάιν και ορίζει τη φυλάκιση του,  απορρίπτοντας αίτημά του να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 100 εκατ. δολαρίων. Απαγγέλθηκαν στον μέχρι τότε υπεράνω νόμου ΄Επστάιν, κατηγορίες για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και σύσταση συμμορίας για την σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, δύο κατηγορίες που επισύρουν ποινές 45 ετών κάθειρξης συνολικά. Είναι 10 Αυγούστου του 2019. Ο Τζέφρι Επσταϊν βρίσκεται νεκρός στο κελί του. Αυτοκτονία ήταν η επίσημη εκδοχή! Μες στη φυλακή! Με ύψιστη ασφάλεια! Φυσικά δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίσω από τη αυτοκτονία, την πολύ βολική για κάποιους ισχυρούς φίλους του, βλέπουν εκείνους που ήθελαν να τον κάνουν να σωπάσει για τις σχέσεις που είχαν με τις ανήλικες που ο Έπσταϊν τους προωθούσε! Οκ τα λεφτά, οκ και οι φιλίες!

Ο πετυχημένος Λάρι Νάσαρ που προπονούσε εφηβες νικήτριες Ολυμπιακών Αγώνων

To Me Too, δικαιώνεται. Ο πρώην γιατρός της γυμναστικής ομοσπονδίας των ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ, καταδικάστηκε σε 60 έτη φυλάκισης, μετά τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης περισσότερων από 100 ανήλικων αθλητριών κατά τη διάρκεια των τριών δεκαετιών της θητείας του σε αυτό το πόστο. Ανάμεσα τους βρίσκονται οι νικήτριες Ολυμπιακών Αγώνων, ΜακΚάιλα Μαρόνεϊ, Άλιν Ρέισμαν και Γκάμπι Ντάγκλας. Η κολυμβητική ομοσπονδία των ΗΠΑ, ήδη από το 2010, φαίνεται να άντρο σεξουαλικής κακοποίησης διαφόρων μορφών από προπονητές. Ο Άντι Κινγκ, καταδικάζεται σε φυλάκιση 40 ετών, γιατί επι τρεις δεκαετίες, κακοποίησε σεξουαλικά, τουλάχιστον, δώδεκα έφηβες. Μια απ τις αθλήτριες αποκάλυψε ότι την είχε υποχρεώσει σε άμβλωση σε ηλικία, μόλις, 14 ετών, απειλώντας της σε περίπτωση που το αποκάλυπτε στους γονείς της. Περισσότεροι από 100 προπονητές υποχρεώθηκαν να σταματήσουν να εργάζονται αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που απέφυγαν τις κατηγορίες, αλλάζοντας πολιτείες. Και ο κόσμος αλλάζει και κανείς, καμία μονάχοι πια…

Το κείμενο για το Me Too στις ΗΠΑ της Αλεξάνδρας Τσόλκα, δημοσιεύεται, κάπως έτσι, στο περιοδικό DOWN TOWN, που κυκλοφορεί με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, κάθε πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα.