Κάρολος ο Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου: βασιλιάς στον 21ο αιώνα

ΑΠΟ SPOTLIGHTPOST TEAM

Ήταν ο Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος που γεννήθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου 1948, τη 12η χρονιά της βασιλείας του παππού του, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄. Είναι ο Κάρολος ο Γ του Ηνωμένου Βασιλείου, ο γηραιότερος γαλαζοαίματος που θα στεφθεί βασιλιάς στην ιστορία της μοναρχίας. Στα 3 του, μόλις χρόνια, έγινε διάδοχος του θρόνου, μετά τη στέψη της μητέρας του, της Ελισσάβετ ως βασίλισσας, το 1952. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, που εκπαιδεύτηκαν από ιδιωτικούς δασκάλους, ο Κάρολος πήγε σχολείο σαν όλα τα παιδιά -ή έστω τα πλούσια και ευγενή- της Βρετανίας. Θα βρεθεί στο Γκόρντονστουν, ένα ιδιαίτερα αυστηρό οικοτροφείο στη Σκωτία, όπου είχε διαλέξει ο πατέρας του, γιατί και ο ίδιος είχε φοιτήσει εκεί. Ο ευγενικός με ιδιαίτερη αγάπη στη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες πρίγκιπας, θα γίνει πρωταγωνιστής σε πολλά περιστατικά εκφοβισμού από τους αθλητικούς συμμαθητές του. Αλλά και το συνολικότερο περιβάλλον θα είναι για αυτόν, όπως έχει πει «κόλαση». Ένιωθε σαν σε «ποινή φυλάκισης» και θα πει πως ένιωθε σαν σε στρατόπεδο κράτησης αιχμαλώτων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μόνο που εδώ φόραγαν σκωτσέζικα κιλτ, την υποχρεωτική τους στολή των μαθητών.

Το σχεδόν παρατημένο, μοναχικό παιδί

Τα παιδικά του χρόνια ήταν μοναχικά και δύσκολα, πέρα από το μπούλινγκ που δέχονταν, τόσο για την εμφάνιση του και τα πεταχτά αφτιά, όσο και για τον κλειστό εσωστρεφή χαρακτήρα του. Η μητέρα του δεν είχε χρόνο για εκείνον και όλο έλειπε, φέρνοντας σχεδόν στα όρια της παραμέλησης την διαπαιδαγώγηση του. Συνήθιζε να του λέει πως είναι πρώτα η μητέρα-βασίλισσα του έθνους και μετά η δική του μαμά. Ως έφηβος έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τη συναντήσει μέσω γραμματέων και στελεχών γραφείου χωρίς επιτυχία. Όταν οι δάσκαλοι θα αναφέρουν στους γονείς του, πως είναι μοναχικός, εσωστρεφής και οι συμμαθητές του τον εκφοβίζουν και οι δυο θα δείξουν απάθεια πιστεύοντας πως πρέπει να ανταπεξέλθει και να τα βγάλει μόνος του πέρα. Ο πατέρας του ο Φίλιππος μάλιστα, απαιτούσε ακόμα μεγαλύτερη σκληραγώγηση για τον διάδοχο του θρόνου, οδηγώντας τις σχέσεις του σε ψυχρότητα και στο μέλλον σε απλή τυπικότητα. Μόνο ο λόρδος Μαουντμπάντεν, τον οποίο περιέγραφε ως «τον παππού που δεν είχε ποτέ», είχε αποθέματα στοργής και χρόνο για το παιδί. Όταν όμως σκοτώθηκε από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, του στοίχισε πολύ. Για καιρό είχε βυθιστεί σε μελαγχολία για την οποία δεν ήθελε να ακούει η μητέρα του, καθόλου. Ως νεαρός πρίγκιπας, αγαπούσε το σκι, το σερφ και τις καταδύσεις, ενώ ήταν δεινός παίκτης του πόλο και ιππέας. Φροντίζοντας να παραμένει όσο το δυνατόν πιο μακριά από το παλάτι, αποφασίζει να γίνει ο πρώτος διάδοχος που θα τελειώσει πανεπιστήμιο και κάνει σπουδές Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας, ενώ μετά θα σπουδάσει και Ιστορία στο Κολέγιο Τρίνιτι του Καίμπριτζ.

Ένας έρωτας, η απαγόρευση του και η επιβολή ενός γάμου

Το 1972 σ΄ένα αγώνα πόλο με άλογα, γνωρίζει την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, μεγαλύτερή του σε ηλικία, με χιούμορ, ισχυρή προσωπικότητα, καλλιέργεια, ζεστασιά, κατανόηση και αντισυμβατική σκέψη. Είναι ο έρωτα της ζωής του. Επειδή εκείνη ήταν ήδη παντρεμένη, αν και έτοιμη να χωρίσει και υπήρχε και η διαφορά ηλικίας, η μητέρα του απαιτεί να διαλυθεί το ειδύλλιο και να παντρευτεί ο Κάρολος όποια η ίδια θα εγκρίνει να φορέσει το στέμμα. Ο Κάρολος αρχίζει να κυκλοφορεί με μια σειρά από καλλονές. Ανάμεσα τους η λαίδη Άντζελα Κίτινγκ, η κόρη του ιδιωτικού γραμματέα του πρίγκιπα Φιλίππου, η Φιόνα Κοτρέλλ, που έχει ποζάρει για το ανδρικό περιοδικό Penthouse και η Σαμπρίνα Γκίνες , η εγγονή του Άρθουρ Γκίνες, η οποία είχε σχέση και με τους Μικ Τζάγκερ, τον Ροντ Στιούαρτ, τον Ντέιβιντ Μπάουι και τον Τζακ Νίκολσον. Πιο σοβαρή δείχνει η σχέση με την Σάρα Σπένσερ με την οποία μάλιστα θα πάνε και διακοπές σε χιονοδρομικό κέντρο μαζί. Εκείνη γνωρίζοντας πως ο Κάρολος είναι πάντα ερωτευμένος με την Καμίλα, θα δηλώσει πως δεν πρόκειται να τον παντρευτεί. Τέτοιον ενδοιασμό όμως, δεν έχει η μικρότερη αδερφή της Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ, η οποία σπουδάζει νηπιαγωγός, αλλά θέλεις πολύ να γίνει βασίλισσα.  Η Ελισάβετ εγκρίνει την άβγαλτη νεαρή και έτσι το 1981, αν και γνωρίζονται ελάχιστα, Κάρολος και Νταϊάνα προχωρούν σε έναν μεγαλειώδη γάμο, που παρακολούθησαν, τηλεοπτικά, 750 εκατομμύρια άνθρωποι. Το παγκόσμιο κοινό δείχνει από την πρώτη στιγμή τεράστια αδυναμία στη φωτογενή πριγκίπισσα, μη θεωρώντας εξίσου θελκτικό τον σοβαρό, εσωστρεφή και μοναχικό Κάρολο. Το 1982 αποκτούν τον γιο τους, τον Γουίλιαμ και το 1984 τον Χάρι.

Αντιδημοφιλής και μη αγαπητός στο λαό και στα παιδιά του

Η πριγκίπισσα, πια, Νταϊάνα, η πολυαγαπημένη των media, αποφασίζει να εξομολογηθεί σε συνέντευξη της τις άσχημες σχέσεις τόσο με τον σύζυγό της, ο οποίος την απατούσε με την Καμίλα, όσο και με την πεθερά της, την βασίλισσα που την ήθελε να υπομένει αγόγγυστα σ αυτό το ερωτικό τρίγωνο. Ξεκινά μια φρικτή περίοδος για τη δημοτικότητα του θεσμού της βασιλιάς και του ίδιου του Καρόλου. Για δεκαετίες θα είναι εκείνος που απατούσε την λατρεμένη Νταϊάνα και υπεύθυνος για τον άτυχο γάμο  τους. Ο μη ικανός για τίποτα άλλο εκτός από ειλικρίνεια άνδρας εις μάτην, δήλωνε πως παρέμενε πιστός μέχρι τη διάλυσή του γάμου και ας ένιωθε συναισθήματα για την Καμίλα. Η κοινή γνώμη τον ήθελε ένοχο και φταίχτη. Προσπαθούσε να στέκεται όσο πιο μακριά μπορούσε από την Καμίλα, που ζούσε απίστευτές επιθέσεις από τα media, ώστε να μην την κάνει περισσότερο στόχο. Λίγο αργότερα στη δημοσιότητα θα έρθουν τα ερωτικά του μηνύματα προς τη Καμίλα όπως το πολύκροτο -σε ελεύθερη, ευπρεπή διασκευή:  «Θα ήθελα ζω για πάντα μέσα στο παντελόνι σου». Γίνεται πρωτοσέλιδη και η εφημερίδα ξεπουλά, η φωτογραφία της Καμίλα με τον τίτλο: «Ιδού η βασιλική πόρνη». Εκείνη δε μιλά, δε σχολιάζει, δεν δίνει συνεντεύξεις. Μόνο αλλάζει το μήνυμα στο τηλεφωνητή της, λέγοντας: «Βασιλική πόρνη εδώ, παρακαλώ αφήστε μήνυμα».  Ο Κάρολος και η Νταϊάνα πήραν επίσημα διαζύγιο στις 28 Αυγούστου 1996, όπως η Ελισσάβετ επιθυμούσε. Όταν η Lady D σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου του 1997 η αρνητική δημοτικότητα για τον πρίγκιπα Κάρολο, φτάνει στο αποκορύφωμα της. Ακόμα και  θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορούσαν που τον ήθελαν ηθικό αυτουργό του δυστυχήματος, αν και είχε ήδη, διαζύγιο. Πέρα από την εχθρική αντιμετώπιση του κόσμου, ο Κάρολος είχε να αντιμετωπίσει και αυτή των δύο γιων του, οι οποίοι ήταν πάντοτε προσκολλημένοι στη μητέρα τους. Απόρροια όλου αυτού είναι ακόμη η εχθρότητα του πρίγκιπα Χάρι προς το παλάτι, ο οποίος αποποιήθηκε μάλιστα των προνομίων του προκειμένου να ζει όπως θέλει με την Μέγκαν Μαρκλ.

Ο πιο ηλικιωμένο Βασιλιάς και ο θρίαμβος ενός έρωτα

Ο Κάρολος πέρασε μέσα απ όλες τις δυσκολίες ενός όχι απλά δημόσιου αλλά σε πλήρη έκθεση βίου, με υπομονή, στωικότητα, κάποτε χιούμορ, μακροθυμία και πίστη στο δίκαιο. Πάντα δοσμένος σε έναν έρωτα σχεδόν μυθιστορηματικό, περίμενε 40 χρόνια, ώσπου η βασίλισσα να εγκρίνει το ειδύλλιο του με την Καμίλλα. Γίνεται για άλλη μια φορά ιστορικά το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που πραγματοποίησε πολιτικό γάμο και όχι θρησκευτικό, όταν ενώνεται στο δημαρχείο του Γουίνσδορ μαζί με εκείνη που αγάπησε για μια ζωή. Οι γονείς του Καρόλου δεν παρέστησαν στην τελετή. Με άσπρα μαλλιά πια είναι ευτυχισμένος. Χαμογελά περισσότερο και του αρέσει να κάνει περιπάτους στη φύση, να περιποιείται ο ίδιος τον κήπο, ή ψαρεύει στα βασιλικά κτήματα στη Σκωτία. Του αρέσει ακόμα να ζωγραφίζει. Έχει γράψει ένα παιδικό βιβλίο, με τίτλο «Ο γέρος του Λοχνάγκαρ». Έχει επίσης πάθος με τις τέχνες, ιδίως με τα έργα του Σαίξπηρ, την όπερα και αγαπά τον Λέοναρντ Κοέν. Δεν του αρέσουν οι πολυτέλειες. Οι συνεργάτες του λένε ότι είναι ευγενικός και εργάζεται σκληρά, συχνά  μέχρι τα μεσάνυχτα. Χάρηκε, άραγε, που αν και μετά από τόσα χρόνια αναμονής, στα 73 του, γινεται ο Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων κρατών της Κοινοπολιτείας των Εθνών και ανώτατος Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας; Η Καμίλλα έχει απαντήσει για αυτόν πως: «Όχι πολύ, όχι. Ήταν απλώς κάτι που έπρεπε να του συμβεί».

Το ζήτημα του πρίγκιπα Χάρι, η απουσία της οικογένειας του στη τελετή στέψη και ο αιωρούμενος απόηχος των κατηγοριών για ρατσισμό

«Τι καλό έκανες για τον πατέρα σου, ώστε να περιμένεις τόσα απ’ το γιο σου»; Ρωτούσε αυστηρά ο Πέρσης ποιητής Σααντί Σιραζί. Το λυρικά εκφρασμένο ερώτημα θα μπορούσε να απευθυνθεί στον ίδιο τον βασιλιά Κάρολο τον Γ του Ηνωμένου Βασιλείου. Είχε από απροκάλυπτα εχθρική, έως απλής ανοχής σχέση με τον πατέρα του, τον Πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τον δευτερότοκο γιο του, τον Χάρι. Γνωστό στην οικουμένη, είναι, πως μετά το τραγικότατο αυτοκινητιστικό στο Παρίσι, που στέρησε τη ζωή της μάνας του, της λαίντι Ντι,  τόσο ο Χάρι, όσο και ο διάδοχος Γουίλιαμ, έβλεπαν με καχυποψία τον πατέρα τους και απομακρυνθήκαν από κοντά του. Για αυτά και για άλλα οικογενειακά, ο πρίγκιπας Χάρι μέχρι τελευταίας στιγμής, δεν διευκρίνιζε αν θα παρευρεθεί ή όχι στην επίσημη τελετή για τη στέψη του βασιλιά του και στην πιο σημαντική στιγμή του πατέρα του. Με τα πολλά, παραμονές της τελετής που συγκλονίζει την Γηραιά Αλβιόνα και που κάνει τον πλανήτη όλο να κοιτά προς Αβαείο του Γουέστμινστερ, το Μπάκινγχαμ και τους μεγάλους δρόμους του Λονδίνου, ο Χάρι, που αποποιήθηκε βασιλικών δικαιωμάτων και προνομίων για να ζήσει απλά πλούσια στο Λος Αντζελες, δήλωσε πως, -ω ναι!- θα παρευρεθεί! Ο απλά υπερδιάσημος Χάρι, θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί μαζί με τη βασιλική οικογένεια του, που της γύρισε την πλάτη, μετά την κυκλοφορία του μπεστ σέλερ του, «Spare», με το οποίο  έβγαλε στη φόρα όλα τα βασιλικά και φίνα, μεν, άπλυτα δε, των πιο κοντινών συγγενών του. Εκεί, εξομολογούταν πως με τον Ουίλιαμ αντιδρούσαν στον γάμο του πατέρα τους με την βασίλισσα πλέον Καμίλα επειδή φοβούνταν ότι θα γινόταν «κακή μητριά». Εκεί κατηγορούσε επίσης τον πατέρα του, ότι ήθελε να απομακρύνει τη Μέγκαν γιατί φοβόταν θα τον επισκίαζε. Εκεί, έλεγε πως έτρεχε σε μέντιουμ για να επικοινωνήσει με τη μητέρα και να νιώσει τρυφερότητα, αφού αισθάνονταν, ως η «ρεζέρβα» του αδελφού του και τίποτα άλλο. Εκεί, χαρακτήριζε τον Κάρολο ως «απόμακρο γονέα» και έλεγε πως ο αδελφός του, ο διάδοχος Γουίλιαμ και η σύζυγος του Κέιτ τον έπεισαν να φορέσει τη διαβόητη πλέον ναζιστική στολή, που σόκαρε τον πλανήτη, σε πάρτι, ώστε να τον εκθέσουν. Ύστερα από την έκδοση αυτού του βιβλίου, δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» συμφιλίωσης του πρίγκιπα με τον βασιλιά Κάρολο ή τον πρίγκιπα Γουίλιαμ. Οι Ουίνδσορς δεν τον υποδεχτηκαν θερμά. Εκείνος παρευρέθηκε μόνο στην τελετή στέψης, εμεινε στο Λονδίνο, μολις 28 ώρες και όχι στο τριήμερο εορτασμό και αναχώρισε για ΗΠΑ, αμέσως μετά την ενθρόνιση, ώστε να προλάβει το πάρτι γενεθλίων του γιου του, Άρτσι. Επέλεξε, ακόμη να καθίσει στις πίσω θέσεις, στους τελευταίους των 2000 επίσημων προσκεκλημένων που βρίσκονταν στο χώρο.

«Τι είναι ένας θρόνος; Μια καρέκλα καλυμμένη με βελούδο» – Ναπολέων Βοναπάρτης!

Από τη πλευρά της, η  σύζυγος του σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, δούκισσα του Σάσεξ και κυρίως σελέμπριτι δεν ταξίδεψε στη Βρετανία! Με ανακοίνωση της,  αρνήθηκε τις φήμες ότι απουσιαζε από τη στέψη εξαιτίας των επιστολών που αντάλλαξε με τον βασιλιά, με θέμα τις ανησυχίες για ρατσισμό στο παλάτι. Είχε ανειλημμένες υποχρέωσης διατράνωσε, λες και κάθε μέρα γινεται ο πεθερός της βασιλιάς, που είχε από το 1953 να δει τέτοια μεγαλεία η Βρετανία και ο πλανήτης. Το παλάτι του Μπάκινχαμ, που δεν τα έβαψε και μαύρα έβγαλε ανακοίνωση επίσημα πως «Η Δούκισσα του Σάσεξ θα παραμείνει στην Καλιφόρνια με τον πρίγκιπα Άρτσι και την πριγκίπισσα Λίλιμπετ». Δηλαδή, θα έκανει μια υπερατλαντική ξεπέτα ο Χάρι και πολύ τους, μιας και ήταν δυσαρεστημένος, αφού, όπως λέγεται, έστειλε μια λίστα με ερωτήσεις στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, συμπεριλαμβανομένου του πού θα καθόταν ο ίδιος και η οικογένεια του και με ποια ασφάλεια. Η ψυχρότητα της απάντησης έχει ως αποτέλεσμα και τις απουσίες και την απλή, αναγκαστική του παρουσία. «Vivat Rex!» λοιπόν, «ζήτω ο βασιλιάς!»  βροντοφώναξε όλος ο πλανήτης, αλλά όχι ο Χάρι, η Μέγκαν, ο Αρτσι και η Λίλιμπετ! Συμβαίνουν αυτά σε όλες τις οικογένειάς. Αλλοίμονο! Και άλλωστε, τι είναι ένας θρόνος; Μια καρέκλα καλυμμένη με βελούδο, που λέγε και ο Ναπολέων Βοναπάρτης!

Η οικονομική αλήθεια μιας αναχρονιστικής τελετής στέψης

Υπερασπιστές και πολέμιοι του θεσμού της μοναρχίας έκαναν πολεμικό πεδίο τους, το αν κόστισε ή απόδωσε οικονομικά η μεγαλειώδης τελετή στέψης στον Βρετανικό λαό. Το πραγματικό συνολικό κόστος της τελετής στέψης του Κάρολου του Γ του Ηνωμένου Βασιλείου, λοιπόν, θα γίνει γνωστό αφού περάσουν μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά την εκδήλωση. Σε αντίθεση με τους γάμους, τους οποίους πληρώνει η βασιλική οικογένεια, η στέψη είναι κρατική υπόθεση, επομένως οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν τον λογαριασμό, με μεγάλο μέρος των εξόδων της βασιλικής οικογένειας να καλύπτεται από ένα ετήσιο κονδύλι των φορολογουμένων, γνωστό ως Sovereign Grant. Επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο υφίσταται κρίση κόστους ζωής, με αυξανόμενες τιμές σε τρόφιμα και Ενέργεια, καθώς λαμβάνει χώρα και ένα κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, οι άνθρωποι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και δημοσιεύματα στο τύπο, επικρίνουν τη βασιλική οικογένεια για τη διοργάνωση μιας τόσο πολυτελούς εκδήλωσης. «Το γεγονός ότι επιτρέπεται στον βασιλιά Κάρολο να έχει μια πλούσια στέψη εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, είναι απολύτως αηδιαστικό» και  «Δεν επαρκούν χρήματα για τους γιατρούς, αλλά μπορούμε να ξοδέψουμε εκατομμύρια για αυτό», είναι κάποια απ τα κορυφαία σε ομοφωνία σχόλια των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, το 51% των Βρετανών δεν πιστεύει ότι η στέψη πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τους φορολογούμενους. Όσον αφορά στα έσοδα και το κέρδος της Αγγλικής οικονομίας από την στέψη, επίσης ο χρόνος θα δείξει, αλλά κλάδοι της οικονομίας όπως οι υπηρεσίες, η βιομηχανία και οι κατασκευές αναμένεται να πληγούν από την απώλεια εργάσιμης ημέρας ενώ άλλοι κλάδοι όπως ξενοδοχεία, εστίαση και  αναψυχή αναμένεται να τα πάνε καλά. Το εάν οι απώλειες των πρώτων θα μπορέσουν να αντισταθμιστούν από τα έσοδα των δεύτερων μένει να αποδειχθεί. Το σίγουρο είναι πως ο βαθύπλουτος  Κάρολος διαχειρίζεται περίπλοκα, νομικά, περιουσιακά στοιχεία, δικά του όσο ζει, περίπου 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κληρονόμησε 500 εκατομμύρια δολάρια από τη βασίλισσα Ελισάβετ, συμπεριλαμβανομένων κάστρων αμύθητης αξίας, των κοσμημάτων της, της συλλογής έργων τέχνης και μιας φάρμας αλόγων—όλα αφορολόγητα. Αφορολόγητα χάρη σε μια συμφωνία της Ελισσάβετ, στα  1993 με τη βρετανική κυβέρνηση που απαλλάσσει τις μεταβιβάσεις περιουσίας από έναν μονάρχη σε έναν άλλο. Όποιο αναμνηστικό, πιατάκι, κούπα, ποτήρι, ανθοδοχείο, πιάστρες κουζίνας, πατσαβούρες κουζίνας,  με θέμα την στέψη και την εικόνα του με κορώνα, πωληθεί για τον Κάρολο είναι προσωπικά έσοδα, μιας και έχει ποσοστά. God Save the King, λοιπόν, αλλά όχι δωρεάν…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*