
«Είχε τη φήμη ενός λαμπρού μυαλού, αλλά και ενός ακατάστατου ανθρώπου». Κάπως έτσι περιέγραφαν τον Δρ. Αλεξάντερ Φλέμινγκ, τον επιστήμονα που ανακάλυψε την πενικιλίνη. Πολλοί επιμένουν να χρησιμοποιούν και το επίρρημα «τυχαία», κυρίως γιατί η ιστορία της ανακάλυψης του συγκεκριμένου βακτηριοκτόνου δεν έχει σχέση με κάποιο επιτυχημένο πείραμα. Όταν το 1928 επέστρεψε στο εργαστήριο από τις διακοπές του, ο Φλέμινγκ βρήκε κάποια δισκία καλλιεργειών μουχλιασμένα. Όταν τα έριξε σε ένα δοχείο με απορρυπαντικό παρατήρησε πως υπήρχε μια νεκρή ζώνη από βακτήρια γύρω από τη μούχλα. Αυτό ήταν! Η ανακάλυψη που θα αλλάξει για πάντα την ιατρική δεν έγινε τυχαία, αλλά έπειτα από παρατήρηση. Ωστόσο, για να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή της πενικιλίνης θα έπρεπε να μεσολαβήσουν 14 χρόνια και ένας παγκόσμιος πόλεμος. Περίπου έναν αιώνα μετά, η ανθρωπότητα ζει και πάλι σε ακραίες συνθήκες, καθώς 3,25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως, η οικονομία έχει παραλύσει και η καθημερινότητα παραμένει αβέβαιη.

«Οι απελπισμένες εποχές απαιτούν απελπισμένα μέτρα» (η φράση αποδίδεται παραλλαγμένη στον Ιπποκράτη*), λέει το γνωμικό, που ταιριάζει άψογα στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, να παρακάμψει τα πνευματικά δικαιώματα και τις πατέντες για εμβόλια και φάρμακα που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Η ανακοίνωση της εκπροσώπου εμπορίου των ΗΠΑ, Κatherine Tai είναι γραμμένη σε ανάλογο ύφος: «Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα».

Με την πρωτοφανή αυτή απόφαση του προέδρου Biden, που αποτελεί μια νίκη των προοδευτικών Δημοκρατικών του Bernie Sanders και της Alexandria Ocasio Cortez, συμφωνεί και ο Dr Anthony Fauci, σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ έχουν «την ηθική υποχρέωση» να μοιραστούν τα εμβόλια και τις προμήθειες παγκοσμίως για να λήξει η πανδημία. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να υποθέσει πως ακόμη και αν όλος ο δυτικός κόσμος αποκτήσει ανοσία της αγέλης, κάποια μετάλλαξη του κορονοϊού δεν θα επισκεφτεί και πάλι τις συγκεκριμένες περιοχές. Στην Ελλάδα πάλι, αυτή η κίνηση του Biden θα μπορούσε να σχολιαστεί από κύκλους του Κέντρου και της Δεξιάς, ως «επιπόλαιη», ίσως και «ιδεοληπτική», αν θεωρήσουμε πως ο Biden είναι ένας «αριστερός, λαϊκιστής τυχοδιώκτης».

«Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astra Zeneca με έναν νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα… Αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, είτε κάτι άλλο… Μια ανεξήγητη αφέλεια, μια διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. (…) Φαίνεται ότι κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα». Τα λόγια αυτά του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής, στο ζήτημα της άρσης των πατεντών που είχε θέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, αποτυπώνουν τις σκέψεις της κυβέρνησης επί του θέματος.
Ένα είναι το σίγουρο: Ο Jo βρήκε λεφτόδεντρα και εμβολιόδεντρα!

*Στους Αφορισμούς του Ιπποκράτη αναφέρεται: «Για ακραίες παθήσεις, οι ακραίες μέθοδοι θεραπείας, για τον περιορισμό τους, είναι και οι πιο κατάλληλες».