25 απαράδεκτες αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη της πλέον αντιεργατικής που υπήρξε ποτέ ή πως χορεύει ένας υπουργός, ο Γιάννης Βρούτσης τους εργαζόμενους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Τα εργασιακά δεν ήταν το φόρτε της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στο δίλημμα «εργαζόμενοι ή επιχειρήσεις», ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι προηγείται το επιχειρείν προκειμένου να έρθει η πολυπόθητη (υποτιθέμενη) ανάπτυξη, η οποία θα φέρει θέσεις εργασίας. Πολύ προτού ξεσπάσει η επιδημία του κορωνοϊού, τα έσοδα δεν πήγαιναν όπως έπρεπε, θέσεις εργασίας χάθηκαν και σήμερα το οικονομικό επιτελείο ψάχνει τρόπο να σερβίρει πιο ομαλά, τα όσα τραγικά μας έρχονται στο κεφάλι. Τα κακά μαντάτα φάνηκαν στο εμπόριο, ήδη, την περίοδο των Χριστουγέννων, προτού ο COVID-19 εξελιχθεί σε πανδημία.

Γιάννης Βρούτσης: χορεύοντας στο ταψί τους εργαζόμενους

Έτσι, ο χορευταράς Ναξιώτης υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης βάλθηκε προφανώς για δεύτερη φορά να χορέψει στο ταψί τους εργαζόμενους, αφού οι μεγαλοστομίες του, περί  μη απολύσεων, αποδεικνύονται κενό γράμμα. Προφανώς ανήκει στην επιχείρηση η πρωτοβουλία αν οι μισθοί θα είναι τόσο χαμηλοί, για το επόμενο εξάμηνο, που ο εργαζόμενος θα δουλεύει κι ο εργοδότης θα κάνει πως πληρώνει. Κατά την προηγούμενη θητεία του ως υπουργός, οι εργαζόμενοι έχουν να θυμούνται άλλες επιτυχίες του: αδήλωτη εργασία γύρω στο 20%, ανεργία στο 26%, και ανεργία νέων σχεδόν στο 60%. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που πέρασε στις αρχές της τωρινής εβδομάδας, άφησε παγωτό, όχι μόνο αριστερούς συνδικαλιστές, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέσα στη ΓΣΕΕ. Βάλθηκε να μας θυμίσει το προηγούμενο κακό παρελθόν του, όπου χιλιάδες Έλληνες έμειναν ανασφάλιστοι, γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν εισφορές. Ποιος δεν θυμάται τα έργα και τις ημέρες του, επί Σαμαρά, όταν μείωσε τον μισθό των νέων κάτω των 25 ετών, κατά 32%, αυτόν τον λεγόμενο υποκατώτατο! Κι όμως, ξεχνώντας τα πεπραγμένα του τον Φεβρουάριο του 2019 η πλευρά Μητσοτάκη/Βρούτση κατηγορούσε την κυβέρνηση Τσίπρα γιατί  έφερε τον μισθό, στα 650 ευρώ και πως θα το αντέξουν οι επιχειρήσεις. Ξιφουλκούσε κι εναντίον της πρότασης του τέως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βέττα, που έφερε μία ανάσα ανακούφισης στις ασφαλιστικές εισφορές στους μικρομεσαίους επαγγελματίες, μετά τον Αύγουστο του 2018.

Ολέθριες αποφάσεις:

1.ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μέχρι σήμερα ο Ναξιώτης πολιτικός αμφισβητεί ευθέως τα στοιχεία του ΟΑΕΔ έναντι των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Στοιχεία τα οποία δείχνουν, πως επί των ημερών του το 2019 και προτού ξεσπάσει η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού χάθηκαν 34.000 θέσεις εργασίας! Αντίθετα, οι απολύσεις με ρύθμισή του, μπορούν να γίνονται, χωρίς να είναι καν επαρκώς αιτιολογημένες. Αν δηλαδή είχε την παραμικρή ελπίδα να δικαιωθεί ένας εργαζόμενος, σε δικαστήρια ή σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την επιχείρηση, που εργάζεται, αυτή πάει περίπατο. Ο μέσος μισθός, όπως δείχνουν μελέτες εργασιακές μειώθηκε κατά 60%, σε συνδυασμό με την μείωση του αφορολογήτου ενώ μόλις τον Φεβρουάριο του 2019, υπήρξε μία αύξηση της τάξης του 11%, επί ΣΥΡΙΖΑ.

 2. ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ …72: Μέσα στην υγειονομική κρίση πέρασε ρύθμιση Βρούτση για επιβράδυνση της σύνταξης, στο άμεσο μέλλον αρχικά έναν χρόνο αργότερα και τα επόμενα χρόνια στα 72. Έτσι, ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πως άνθρωποι άνω των 65, θεωρούνται ηλικιωμένοι, ο ίδιος σκέφτηκε έναν τρόπο, πως θα βρεθεί στο άμεσο μέλλον, κλιμακωτά η σύνταξη στα 72! Τελικά, ο όρος «ηλικιωμένος» είναι διαφορετικός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν είσαι υπουργός Υγείας και διαφορετικός αν λέγεσαι υπουργός Εργασίας. Η σύνταξη, δε, προ κορωνοϊού, έχει πάει στα 40 χρόνια plus συνεχόμενα, αν κι εφόσον κάποιος θέλει να πάρει ένα αξιοπρεπές ποσό με το σκεπτικό ότι θα έχει πάντα να πληρώνει. Το γεγονός ότι οι γυναίκες βγαίνουν εκτός εργασίας, για τα παιδιά, την φροντίδα των ηλικιωμένων κ.ά. τις υποχρεώνει να δουλεύουν ως τα βαθιά γεράματα, για να πάρουν μία σύνταξη, που δεν είναι πείνας. Τώρα, ποιος θα σε πάρει για δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, αν τη χάσεις στα 71, ενώ είναι δύσκολο να βρεις δουλειά μετά τα σαράντα είναι ένα άλλο ανέκδοτο.

3.ΑΝΕΡΓΙΑ: Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο νυν υπουργός Εργασίας, το κάνει αυτό. Τη σφραγίδα του έχουν ουκ ολίγες αντεργατικές ρυθμίσεις, υπό  το πρόσχημα παλαιότερα των μνημονίων και σήμερα του Κορωνοϊού ενώ από την Ευρώπη έχει ήδη τεθεί θέμα ποσοτικής χαλάρωσης και σχετική ερώτηση έχει κατατεθεί από τον πρώην υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο στη Βουλή, προς τον Χρήστο Σταϊκούρα. Βεβαίως, τραγικό είναι εν μέσω της πανδημίας να υπάρχει η επιστολή 17  ανθρώπων, που είχαν προσληφθεί με πρόγραμμα στο νοσοκομείο Ιωαννίνων επί ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπληρώσουν ένσημα και δεν τους έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις. Το θέμα δεν το φέρνει στη Βουλή κάποιος κομματικός της αντιπολίτευσης αλλά ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος ζητά να μεριμνήσει.

4.ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ: Με μία ΓΣΕΕ με χίλια μύρια προβλήματα, με τον κόσμο τρομαγμένο εν μέσω κορωνοϊού, με τα συνδικάτα, να μη μπορούν να πάρουν ανάσα από εγγενείς αδυναμίες, με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ ανίκανους να βγουν στον δρόμο, λόγω των υγειονομικών προστατευτικών μέτρων ασφαλείας, ο Γιάννης Βρούτσης, προφανώς, μπορεί να χαίρεται πάρα πολύ. Χωρίς να ανοίξει ρουθούνι μέσα στη Βουλή μπορεί και περνά ότι θέλει, αφού και ο θεσμός αυτός υπολειτουργεί λόγω των υγειονομικών μέτρων. Οι  εργαζόμενοι θα πρέπει πάλι  να μετρούν μία άλλη τεράστια και ντροπιαστική εργασιακή ήττα με την τωρινή ΠΝΠ, που έχει και πάλι τη σφραγίδα του.

5.ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ Ενώ οι εργαζόμενοι κι οι περισσότερες επιχειρήσεις σε έναν κυκεώνα αβεβαιότητας, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, και μετά από δέκα χρόνια σφιχτού ζωναριού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δια του Γιάννη Βρούτση, ολοκληρώνει το αντεργατικό έργο με το άρθρο 9 της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως του καταλογίζει και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχοντας ήδη προηγηθεί ο υποκατώτατος.

Από την ανάπτυξη, στην υπανάπτυξη

6.ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η καραμέλα «ανάπτυξη» παρέμεινε όλους αυτούς τους μήνες κενό γράμμα. Πρόκειται για μία ακόμη ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία καλύφθηκε υπό το πέπλο τριών δεδομένων: Μεταναστευτική/ελληνοτουρκική κρίση, Υγειονομική κρίση και  Μιντιακή Σιωπή. Οι εργαζόμενοι είναι σίγουρο πως δεν συμμερίζονται το όραμα Αδώνιδος Γεωργιάδη, δηλαδή  μισθούς 200 ευρώ ή άντε 400 ευρώ, καθώς η «εμβληματική» επένδυση στο Ελληνικό δεν ξεκίνησε ποτέ. Η φράση ήταν «Κάποτε ένας μισθός…», στα βίντεο, που έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2020 στο κατάμεστο αθλητικό κέντρο του TAE KWO DO, αντικατοπτρίζει μερικές μόνο από τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, που διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προτού ξεσπάσει η υγειονομική κρίση.  

7.ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ: Ρεσιτάλ αναλγησίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με μπιλιετάκι προς τους εθελοντές προς ανθρώπους υγειονομικά εξαθλιωμένους, να φύγουν εν μέσω της πανδημίας. Το Κοινωνικό Πολυϊατρείο, το οποίο στεγάζεται στο Ελληνικό από εθελοντές δίνει δυνατότητες, σε διαβητικούς, οικογένειες μονογονεϊκές, ηλικιωμένους ν΄ αγοράσουν φάρμακα, που δεν είχαν ή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τη συμμετοχή και είδη πρώτης ανάγκης, ακόμη κι όταν μετά το 2016 εντάχθηκαν στο σύστημα υγείας. Κοινωνική ευαισθησία δηλαδή ανύπαρκτη, για ανθρώπους που είναι σε οικονομική δυσπραγία, χωρίς να έχει ακουστεί πρόβλεψη για μετεγκατάσταση.

8. ΔΩΡΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Με τις ρυθμίσεις Βρούτση το πολύπαθο δώρο μπορεί να το δίνει με το πάσο του, ο εργοδότης, αν δεν ευκολύνεται. Κι όλα αυτά ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση  χαλάρωσε το σχοινί, που είχαμε και δίνει και χρήματα για ν΄ αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση.

9. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Ο Γιάννης Βρούτσης, ως υπουργός Εργασίας, παρότι υπεραμύνεται των ρυθμίσεών του, για τον «Ήλιο», την φροντίδα των γενεών, έχει χαρακτηριστεί  δημοσίως. Το ΚΚΕ με δημόσια ανακοίνωσή του, αν και δεν συνηθίζει τις προσωπικές επιθέσεις, έχει δηλώσει δημοσίως «να τον χαίρεται ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων».

10. ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ – ΣΥΝΤΑΞΗ: Ο Ναξιώτης υπουργός Εργασίας προσπάθησε επίσης να μειώσει τα εργασιακά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, για τη σύνταξη, αλλά ο υπερβάλλων ζήλος δεν του πέρασε. Σκόνταψε στη δημόσια παρέμβαση πρώτα του Ηπειρώτη βουλευτή και τομεάρχη Εργασίας του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη και μετά του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου. Παρότι ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε με απρεπέστατο ύφος απέναντι στον βουλευτή του ΚΚΕ, τονίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του, τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών, τότε αναγνώρισε ακόμη κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι έπρεπε να υπάρξει διόρθωση.

11. ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Ο Γιάννης Βρούτσης  πέρασε ρύθμιση, με την οποία, αν κάποιος εργοδότης δεν ευκολύνεται λόγω της κρίσης, ο εργαζόμενος μπορεί να περιμένει δυο μήνες, για να πληρωθεί, αρκεί όπως λέει να το αιτιολογήσει! Καμία αιτιολόγηση βέβαια, αν ένας εργαζόμενος δεν έχει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές κ.ο.κ.  

12. ΥΠΟΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ: Ξιφούλκησε επανειλημμένα, κατά της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, στα εργασιακά, ενώ είναι γνωστό ότι την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά, ο Γιάννης Βρούτσης είναι ο «αρχιτέκτονας» του υποκατώτατου μισθού, δημιουργώντας γενιές και γενιές φτωχών νέων κι όχι μόνο, οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, παρά τις τωρινές μεγαλοστομίες για να επαναπατριστούν με 3.000 ευρώ.

13. ΜΙΣΘΟΣ ΜΕΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ: Ο ντροπιαστικός υποκατώτατος μισθός, που πέρασε επί των ημερών του Βρούτση, σταμάτησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που νοιάζεται για τη νεολαία, δεν δέχτηκε καν οι μισθοί να πάνε στα 698 ευρώ, όπως ήταν η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε βέβαια την ακόμη πιο προωθημένη πρόταση του ΚΚΕ. Είπε ότι εξετάζει αύξηση με ορίζοντα τριετίας, δηλαδή προφανώς στις επόμενες εκλογές. Ο μισθός για τους επόμενους μήνες, για τους εργαζόμενους είναι φανερό ότι θα είναι κατά πολύ μειωμένος, με ό, τι αυτό συνεπάγεται και για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις προ πολλού, ξεκοκαλισμένες συντάξεις. Εξάλλου, το δώρο Πάσχα του ΣΥΡΙΖΑ, που σε κάποιους δεν άρεσε, γιατί το θεωρούσαν μικρό, έπρεπε να βγει ο ίδιος ο Μητσοτάκης να ξεδιαλύνει την κατάσταση, καθώς η κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκια στον κόσμο, με πολιτικούς λαγούς για να μετρήσει  αντιδράσεις.

14. ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: Κροκοδείλια δάκρυα, λοιπόν, για την υπογεννητικότητα, γιατί οι νέοι μας δεν μπορούν να κάνουν οικογένειες υπό αυτές τις συνθήκες. Όσο για το διχίλιαρο, για τις εγκύους, το ένα και μοναδικό αξιόλογο μέτρο, που ήταν υπέρ της οικογένειας, φάνηκε στη συνέχεια πως χρειάζονται χίλιες δυο διατυπώσεις, για να το πάρει κάποια κι όχι όλο μαζί. Δεν υπήρξε αυστηρή διάταξη, για όποια γυναίκα είναι έγκυος, εν μέσω κορωνοϊού, να μείνει υποχρεωτικά στο σπίτι της. Είδαμε εγκύους να νοσούν. Δεν υπήρξε μέριμνα για τις γυναίκες, που κάνουν προσπάθειες για να αποκτήσουν παιδί και λείπουν από την εργασία τους. Δεν υιοθέτησαν καν οι Βρούτσης – Μιχαηλίδου όλα τα μέτρα, που είχε υποδείξει η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής κατά της Υπογεννητικότητας, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

15. ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Επί ημερών του Γιάννη Βρούτση ξεχαρβαλώθηκε πλήρως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αφού φρόντισε να το πάρει, από εκεί που ήταν και να το εντάξει αλλού. Επιπλέον, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρωθούν κανονικά, ιδιωτικοί υπάλληλοι θα πρέπει να αναρωτιούνται τι και πόσα κι αν θα τους καταβάλλει ο εργοδότης, πέρα από το 800άρι, το οποίο φυσικά και δεν παίρνουν όλοι, ακόμη κι αν έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα, γιατί δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις. Τα ραντεβού μετά από ένα κι ενάμιση μήνα, προτού ξεσπάσει ο κορωνοϊός για εργοδότες, που δεν πληρώνουν. Τώρα, πόσο πίσω θα πάνε;

16. ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μέχρι πρότινος ο Γιάννης Βρούτσης δεν υπέγραφε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ Ξενοδόχων – Τουριστικών Επιχειρήσεων και Κλάδων του Επισιτισμού –Τουρισμού. Οι κακές γλώσσες λένε ότι πως δεν ήθελε να ανοίξει την όρεξη και σε άλλα σωματεία  εργαζομένων.

 17. ΑΠΕΡΓΙΕΣ: Με το καλημέρα πέρασε αντεργατική ρύθμιση για τις απεργίες, με πολλά εισαγωγικά «δημοκρατική». Με το πρόσχημα του 50+ ψηφισάντων είναι σχεδόν αδύνατον να αποφασιστεί απεργία. Η διάταξη αυτή θα είχε νόημα ως δημοκρατική, αν  η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν περνούσε την ακριβώς αντίθετη διάταξη για κυβερνησιμότητα στους δήμους κι αν έφερνε αναλογικό σύστημα διακυβέρνησης. Αντίθετα, κυβερνά σήμερα με ποσοστό κάτω του 50% του εκλογικού σώματος, ακόμη κι από τους ψηφίσαντες. Ο Γιάννης Βρούτσης, όπως του καταλόγισαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μείζονος κι ελάσσονος, κατάφερε να τελειώσει μία και καλή με τον συνδικαλισμό το 2019! Ένα δικαίωμα το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα με το άρθρο 12.  

18. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ: Οι άνθρωποι μπορούσαν να δηλώνουν την ψήφο τους, ηλεκτρονικά κι όπως τον κατηγόρησαν κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκει ένα νέο «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των εργαζομένων. Ποιος εργοδότης επιθυμεί αλήθεια εργαζόμενους, που ψηφίζουν υπέρ της απεργίας;

19. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ: Η πρώτη τροπολογία της πολύ τελευταίας στιγμής, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σχεδόν στο παρά 5’ της ψηφοφορίας στη Βουλή, με όλη την αντιπολίτευση – αξιωματική κι ελάσσονα -να ωρύονται, κι ακόμη και Νεοδημοκράτες βουλευτές, να δυσανασχετούν ή να προσπαθούν να καθησυχάσουν τα πνεύματα, έχει τη δική του σφραγίδα.

20. ΜΕΙΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: Με την υπογραφή Βρούτση – Μιχαηλίδου εξάλλου, μειώθηκαν τα σχολικά γεύματα για τα παιδιά. Ο Γιάννης Βρούτσης ενόσω κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση τότε για επιδοματική πολιτική. Προφανώς ήθελε να καταργήσει ως και τα ελάχιστα, που έπαιρναν πολίτες, που βρίσκονταν σε τραγική κατάσταση λόγω της κρίσης. Πολίτες, που έχασαν τις δουλειές τους και πληρώνονταν με ελεεινούς μισθούς. Στο πλαίσιο αυτό λοιδορήθηκαν μέχρι εσχάτων οι μετανάστες προκειμένου να κοπούν δικαιώματα και στους Έλληνες πολίτες, από κούνια.

21. ΑΜΚΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Με το καλημέρα προσπάθησε να δημιουργήσει προϋποθέσεις για τα επαγγελματικά ταμεία δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, για την ιδιωτική ασφάλιση. Η παύση του ΑΜΚΑ για τους μετανάστες, που πέρασε τον Δεκέμβριο του 2019, χαρακτηρίστηκε ως απάνθρωπη διάταξη αλλά και ωρολογιακή βόμβα, για το σύστημα της Υγείας. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλος αν δεν ξέρουμε πόσοι και ποιοι είναι και δεν τους έχουμε καταγράψει για να τους περιθάλψουμε.

22. ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: Η ιδιωτική ασφάλιση, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συμβαίνει και σήμερα και φυσικά δεν την εμποδίζει κάποιος. Όμως, δεν εξασφαλίζει, από μόνη της πόρους. Αν κάποια ασφαλιστική εταιρία βουλιάξει ή φάνε τα λεφτά από τα διοικητικά συμβούλια, οι ασφαλισμένοι μένουν στον αέρα τον κοπανιστό, όπως συνέβη κατά το παρελθόν με την Ασπίς Πρόνοια. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ήρθε αλλά ήταν κυρίως για τις πολύ μεγαλύτερες εταιρίες και σταγόνα στον ωκεανό για τις μικρές. Με τις ρυθμίσεις που πέρασε είναι δεδομένο, από ασφαλιστικούς κύκλους, ότι σε λίγο θα ψάχνουμε να βρούμε χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία για συντάξεις. Το σκεπτικό είναι πως κανείς εργοδότης δεν θα θέλει να ασφαλίζει στην ανώτατη κατηγορία κι έτσι θα βρούμε σανίδα σωτηρίας πάλι στην ιδιωτική ασφάλιση. 

23. ΤΖΟΓΟΣ ΚΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: Τα ασφαλιστικά ταμεία ούτε λίγο ούτε πολύ προέτρεψε να παιχτούν στον τζόγο, με χαμηλό ή ψιλό ρίσκο, όπως τον κατηγόρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ.  Ήταν εξάλλου και μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, που ήθελε ιδιώτες και στα νοσοκομεία και στην ασφάλιση. Τα επαγγελματικά ταμεία φάνηκαν να είναι λύση, σ΄  ένα σύστημα, που διαδοχικά πέρασε από Στρατούλη – Σκουρλέτη – Κατρούγκαλο οπότε και σταμάτησε η κατρακύλα επί Αχτσίογλου /Πετρόπουλου εξισορρόπησε αρκετά αλλά ομολογουμένως είχε πολλά προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι προσπαθούσαν και δεν έβγαζαν άκρη στο υπουργείο Εργασίας, επί ΣΥΡΙΖΑ,  αφού για 11 εκατομμύρια περίπου πολίτες, βρέθηκαν κάπου 16 εκατομμύρια κωδικοί, για ασφαλιστικό – συντάξεις.

24. ΜΕ 50% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ: Τη σφραγίδα λοιπόν του  50% του μισθού, για έξι μήνες, που μπορούν να δίνουν οι εργοδότες με εκ περιτροπής εργασία κι ασφαλιστικές εισφορές, όποτε κι άμα, ελέω κορωνοϊού τις πέρασε ο Γιάννης Βρούτσης, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς κανένα κριτήριο και χωρίς καμία ένδειξη. Με την βούλα αυτή, μπορούν ακόμη και εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ να υποστούν μειώσεις στον μισθό τους, ενώ έχουν τραβήξει κουπί και με κίνδυνο την ίδια τη σωματική τους ακεραιότητα μέσα στην κρίση. Ήδη στις αερομεταφορές, ανακοινώθηκε σε εργαζόμενους εκ περιτροπής εργασία,  όπως ανακοίνωσε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

25. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΟΟΥ: Μάταια προσπαθούσαν κάποιοι συνδικαλιστές, ακόμη κι από το ΠΑΣΟΚ, να βγουν να εξηγήσουν, τι γίνεται στον κόσμο. Κατά περίεργο τρόπο υπήρχε σιωπή στο μιντιακό τοπίο. Με την αντεργατική ρύθμιση  εξεμάνη ακόμη και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που τον κάλεσε με ανακοίνωση να την πάρει πίσω.

Η σιωπή των media για τον αντιεργατικό Αρμαγεδώννα

«Μετά την φαστ-τρακ διαδικασία μαζικών απολύσεων, το υπουργείο Εργασίας θεσμοθετεί και φαστ-τρακ διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για 6 μήνες! Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση ανεξαρτήτως, εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα», δήλωσε η τέως υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσίογλου. Φυσικά, ο κ. Βρούτσης δεν πήρε τίποτα πίσω. Απλά αρνήθηκε να εμφανιστεί τηλεοπτικώς, όπως πολλάκις το έχει κάνει, στον Γιώργο Παπαδάκη. Αντίθετα, είναι τακτικός θαμώνας στον Γιώργο Αυτιά , ο οποίος ομνύει στο όνομα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και μπορεί να λέει ό,τι θέλει, χωρίς αντίλογο. Εν ολίγοις, άξιος ο μισθός του Ναξιώτη υπουργού Εργασίας, που μέσα σε τόσο λίγα χρόνια κατάφερε να κάνει τόσα πολλά. Και τι σύμπτωση, ο άνθρωπος που κατάργησε τις αιτιολογημένες απολύσεις, που διέλυσε και το τελευταίο όπλο των εργαζομένων, να λέει πως δεν θέλει απολύσεις εν μέσω κορωνοϊού… Ε, ναι, με τον …αόρατο μισθό, πως θα υπάρχουν απολύσεις…