ΑΝ(Ν)Α-λύσεις: ΝΔ μου, άμα σε κυνηγούν οι Τούρκοι, δώσε Παπαγγελόπουλο, Παππά, Γεροβασίλη!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Αν κάποιος ερχόταν πρώτη φορά στην Ελλάδα θα νόμιζε ένα πράγμα: ό, τι ο ΣΥΡΙΖΑ κι οι ΑΝΕΛ κυβερνούν διαρκώς μέχρι σήμερα, από την εποχή της γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ. Η ακόμη καλύτερα πως ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για το προπατορικό αμάρτημα. Το  πολιτικό σύστημα επιμένει σε μία ακραία «ρητορική συλλογικής λησμονιάς». Η «πλύση εγκεφάλου» ή αλλιώς η διαχείριση της κοινής γνώμης είναι εύκολη υπόθεση, ακόμη και για ανθρώπους διαβασμένους, αφού δεν απευθύνεται στη λογική αλλά στο συναίσθημα. Το «τραγικό» γίνεται λαϊκό ανάγνωσμα. Το πολιτικό σύστημα ακολουθώντας πιστά τη ρήση «η επανάληψη είναι η μήτηρ πάσης μαθήσεως» φροντίζει ο ψηφοφόρος να πάθει τέτοιο overdose, ώστε να το εμπεδώσει. Κι αν δεν τα καταφέρει, του ξανάρχεται ένα νέο… Μάτι, ώσπου ν’ αποσιωπηθεί το μείζον, που είναι τα ελληνοτουρκικά.

Άλλο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα κι άλλο ΚΙΝΑΛ της Φώφης

Τα δεδομένα θα έπρεπε να μιλούν μόνα τους. Άλλη ήταν η δεξιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή, προδικτατορικά, άλλη μεταδικτατορικά, που δεν τολμούσε να μιλήσει η ΕΠΕΝ. Άλλο το ΠΑΣΟΚ του ‘ 81 του Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε σαφώς πιο αριστερές θέσεις, από εκείνο του Σημίτη ή του Ευάγγελου Βενιζέλου, άλλο είναι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά. Άλλος, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ του Κωνσταντόπουλου, που αγωνιούσε να πιάσει το 3% του ορίου του εκλογικού νόμου κι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ του Γενάρη του 2015, με Τσίπρα, Λαφαζάνη – Κωνσταντοπούλου –Βαρουφάκη. Αντίστοιχα, άλλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ -Τσίπρας του 2020, που υπάρχει ανοιχτή γραμμή και με τον κεντρώο χώρο. Η αναμάσηση αποσπασματικών γεγονότων, όμως, χωρίς όλα τα στοιχεία, πάντα βολεύει.

Τα κόμματα ως ζωντανοί οργανισμοί

Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί αλλά οι μέθοδοι στον δρόμο προς την εξουσία ή στη διατήρηση της εξουσίας, δυστυχώς, φαίνεται να μην αλλάζουν. Και μάλιστα μιλάμε για επαναφορά σκοτεινών εποχών, που ταλάνισαν την ελληνική κοινωνία. Φυσικά, το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο. Μπορεί ν’ αφορά τις γυμνές φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη – Παπανδρέου, έως τις βόλτες με το μηχανάκι του Γάλλου Προέδρου έξω από το σπίτι της ερωμένης του ή ακόμη και τον περιβόητο λεκέ του Μπιλ Κλίντον στο φουστάνι της Μόνικας. Έτσι, η πολιτική περνά σε δεύτερο ρόλο κι η παραπολιτική βασιλεύει. Ο πολιτικός κάθεται στο σκαμνί όχι απλά για τα έργα και τις ημέρες του αλλά για τις σεξουαλικές του σχέσεις ή γιατί κάποιος είδε κάτι, κάπου, κάπως, κάποτε. Χρήσιμοι πρόθυμοι και προβοκάτορες υπάρχουν παντού.

Η σκανδαλολογία και ο Ανδρέας Παπανδρέου

Σκανδαλολογία, λοιπόν, όπως, όταν κάθισε στο σκαμνί ο Ανδρέας Παπανδρέου, για τα περιβόητα πάμπερς. Με κασέτες, συνομιλίες κι απίθανα πράγματα ν΄ ακούγονται. Σ΄ αυτήν τη θολούρα αλήθειας – ψέματος πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση με στόχο να στριμώξει στη γωνία τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε να πεις κανείς λαϊκά, πως η εκδίκηση είναι πιάτο, που τρώγεται κρύο, αφού εκεί που κάποιοι θεωρούνταν εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Νοβάρτις πλέον βγαίνουν από πάνω ως τιμητές. Το κύριο όπλο, που χρησιμοποιεί η ΝΔ, για να θίξει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ζήτημα της διαφθοράς. Αυτό είναι το ισχυρό ατού του, έναντι του παλαιού κομματικού συστήματος. Γιατί κακά τα ψέματα, η Ελλάδα δεν φτωχοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 μπορεί ν΄ αντιμετώπισε ή να μην αντιμετώπισε σωστά μία κατάσταση. Δεν πήρε το μαγαζί γωνία και το κατέστρεψε. Ήδη απ΄ όταν ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός, τα ταμεία ήταν μισοάδεια.

Ο Ιανός Κυριάκος: από φιλελεύθερος, αυταρχικός;

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ονειρευόταν τον εαυτό του πριν μερικά χρόνια ως αρχηγό της ΝΔ, πολλά απ΄ αυτά τα εξωφρενικά, που γίνονται σήμερα, ίσως να μην τολμούσε να τα διανοηθεί. Από τις πλέον φιλελεύθερες θέσεις στην οικονομία, ως μοντέρνος και σύγχρονος ηγέτης ενός κεντροδεξιού ιστορικού κόμματος έφτασε να κάνει πίσω στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ήταν συμφωνημένο πολύ πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, το διπλό όνομα. Με δυο αλλεπάλληλες κωλοτούμπες, μία προς τα δεξιά –προεκλογική – και μία προς το κέντρο, μετεκλογική, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσπαθεί μέχρι σήμερα να διασώσει την «πατριωτική», δεξιά χείρα, που κινδυνεύει με ακρωτηριασμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να ξεχνά τι σημαίνει φιλελευθερισμός, ως προς τις κοινωνικές ελευθερίες του ατόμου. Ως ηγέτης η κυβέρνησή του ψήφισε τους τρεις αυταρχικότερους νόμους μετά τη μεταπολίτευση: τον τρισάθλιο νόμο περί ασύλου, ο οποίος εγκαθιστά αστυνομικές δυνάμεις στα Πανεπιστήμια, χωρίς να είναι απαραίτητη η συνδρομή της πρυτανικής αρχής (Κεραμέως), το ελεεινό νομοθέτημα για την κήρυξη απεργίας (Βρούτσης), που ευνοεί απόλυτα τη στρεβλή βιομηχανία (κι όχι τη νομοταγή) αφήνοντας στο έλεος του Θεού τους εργαζόμενους και το ελεεινό νομοθέτημα για τις διαδηλώσεις (Χρυσοχοΐδη). Παπανδρέου – Καστανίδης διέσωσαν την τιμή του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, αν κι ήταν πολλοί αυτοί, που διαφωνούσαν με το νομοθέτημα, που γυρίζει την Ελλάδα, στο χειρότερο παρελθόν της.

Φτωχοποίηση κι αλήθειες

Έτσι, ενώ το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να μαζέψει τ’ ασυμμάζευτα, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ειλικρινώς κι ευθαρσώς ότι υπάρχει κόσμος που θα φτωχοποιηθεί, πολλοί στην κυβέρνηση σφυρίζουν αδιάφορα ρίχνοντας όλες τις αδυναμίες τους, στην πανδημία.  Σ’ αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό τακτικές Ερντογάν για τους πολιτικούς της αντιπάλους ή και μεθόδους εμπνευσμένες από άλλες τραγικές εποχές: «Λέγε, λέγε η λάσπη θα μείνει», ξεχνώντας φυσικά ότι επί των ημερών της έπεσε κορίτσι ξενοδοχοϋπαλλήλου κάτω από την πείνα. Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί συστηματικά, δρόμο αναχαίτισης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Με δημοσκοπήσεις φτιάχνει κλίμα και προετοιμάζεται για εκλογές, οψέποτε γίνουν. Μερικοί, δε, θεωρούν πιθανό ότι λόγω των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά μπορεί να γίνουν ακόμη και τον Σεπτέμβρη του 2020.

Είναι φανερό ότι το παιχνίδι χοντραίνει

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αδυνατεί να καταλάβει ότι όταν δηλητηριάζει το πολιτικό τοπίο, δεν θα την πληρώσει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα δικά της σπλάχνα. Παρά ταύτα η ΝΔ, με πρόσωπα νέα, αλλά παλαιοκομματικά, όπως η Κεραμέως, μιμείται τον χειρότερο, παλαιάς κοπής, εαυτό της. Σαν άλλη μούμια του Φαραώ, αντί να σχεδιάζει νέα ελκυστικά δημόσια σχολεία εξαντλείται, σε επαναφορά διατάξεων, για τη διαγωγή. Έτσι, το κάδρο των σκανδάλων μοιάζει μονόδρομος: ο Παπαγγελόπουλος παίζει να είναι υπόλογος, γιατί καθοδηγούσε τη δικαιοσύνη. Ο Παππάς έφταιγε για την υπόθεση Μιωνή και τι δουλειά είχε μαζί του. Η Γεροβασίλη τους είχε προσοχή στο υπουργείο… Μοιάζει σχεδόν εξωφρενικό, όταν είναι γνωστό ότι πολλοί επιχειρηματίες είναι εγγεγραμμένα στελέχη της ΝΔ, να κάνει ότι την ενοχλεί ο Παππάς. Η ωσάν να είναι λογικό, κάθε επιχειρηματίας να ηχογραφεί κι έναν υπουργό με κασέτες, αντί να τον πάει με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, μέσω ακόμη και της Ιντερπόλ, αν δεν εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη.

Η υπόθεση Μάτι πουλάει!

Η υπόθεση Μάτι ήταν ένα τραγικό γεγονός για την ελληνική κοινωνία και μία κακή στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Δεν έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ για ό, τι αυθαίρετο είχε χτιστεί στην περιοχή. Όσα προέκυψαν έδειξαν πως παράγοντες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υποεκτίμησαν τη δύναμη της φωτιάς. Τώρα φαίνεται πως κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ενδεχομένως να έπαιξαν πολύ χοντρά παιχνίδια στην πλάτη των ανθρώπων, προκειμένου να αναβαθμιστούν στις κρίσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, πλήρωσε το πολιτικό τίμημα για την υπόθεση στο Μάτι. Κι αν υπάρχουν ευθύνες ποινικές ν΄ αποδοθούν. Αλλά πολιτικά κρίθηκε, όπως παλαιότερα κρίθηκε η Νέα Δημοκρατία για τις φωτιές στην Ηλεία, με τον «στρατηγό άνεμο». Ο Παύλος Πολάκης είναι δεδομένο ότι δεν πουλάει πια στα μίντια. Πόσο πια να παίξει η φάτσα του Καρανίκα… Ήρθε η ώρα της Γεροβασίλη, που ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της να της κοτσάρουμε, που είναι «άριστη» ως γιατρός; Μετά τη στοχοποίηση Τόσκα και κυρίως της Δούρου, για την υπόθεση στο Μάτι μπαίνει στο στόχαστρο ένας άνθρωπος, που ουδεμία σχέση είχε με τη φωτιά, στη φάση της εξέλιξής της. Η Νέα Δημοκρατία, ενώ ξέρει καλά το παιχνίδι των μίντια, στην περίπτωση Γεροβασίλη φαίνεται να πατά πεπονόφλουδα. Διότι η Γεροβασίλη θα είχε κάθε λόγο να ωφεληθεί πολιτικά, αν «έδινε» τους προκατόχους της. Ο Τόσκας προέρχεται από την ομάδα «ΠΡΑΤΤΩ». Οι ισχυρισμοί θα έστεκαν, αν ήταν υπουργός ενόσω ήταν σε εξέλιξη η φωτιά στο Μάτι. Ωστόσο, η ΝΔ δείχνει επιλεκτική κώφωση, όταν πρόκειται για τον υπερκοριό, όταν κορυφαία στελέχη της φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση παιδεραστίας, 17άχρονης.

Στοχοποίηση ανθρώπων και παράκεντρα εξουσίας

Ο Τσοβόλας, δυστυχώς δεν θα μείνει για τις νομικές του γνώσεις αλλά για το σύνθημα «Τσοβόλα δος τα όλα», παρότι δικαιώθηκε και εκλέχθηκε πανηγυρικά εκείνη την περίοδο, στη Β΄ Αθηνών. Το βασικό έγκλημά του, το οποίο δεν λέγεται στα μίντια, είναι πως προσπάθησε να κάνει ορθή κατανομή φορολογικών βαρών. Τα συμφέροντα τον γλέντησαν και τα μίντια τον έγδαραν, με αποκορύφωμα το σπίτι- γιαπί, που είχε επί δέκα χρόνια, και παρουσιαζόταν στα ΜΜΕ ως βίλα. Η στοχοποίηση ανθρώπων, που είναι κοντά στα κέντρα εξουσίας είναι από τους όρους του παιχνιδιού. Αυτός, που είναι κοντά στον Σαμαρά, στον Μητσοτάκη, στον Τσίπρα θα στοχοποιηθεί. Ο κακός δαίμονας βολεύει.

Πολιτική και ουσία

Στην παραπολιτική δεν έχει σημασία που ο Καρανίκας έχει πτυχίο ΤΕΙ, κι ήταν από τους πιο εργατικούς, που είχε ο Τσίπρας στο γραφείο του. Δεν έχει σημασία, που κι ο Λευτέρης Αυγενάκης με πτυχίο ΤΕΙ έκανε καριέρα στην ΟΝΝΕΔ κι ύστερα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό. Δεν έχει σημασία, η «πώληση αριστείας» παρότι άλλα στελέχη της ΝΔ, μακάρι να είχαν περάσει έξω από ΤΕΙ. Θα ήταν όντως, πιο χρήσιμοι γνωρίζοντας αυτά, την πραγματικότητα, όπως τη βιώνουν οι ίδιοι κι όχι από το φίλτρο συνεργατών και γλειφτών. Το 2019 συνειδητά κάποιοι διέδιδαν ένα άρθρο των Νέων προεκλογικά ότι ο πατέρας του Αλέξη Τσίπρα έπαιρνε δουλειές επί χούντας. Η υπόθεση αυτή είναι χαρακτηριστική της ιστορίας των Fake News, αφού το κείμενο αυτό έχει πολλάκις διαψευστεί αλλά επανέρχεται για να χτυπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ντροπή για τη δημοσιογραφία. Όπως αντίστοιχα, ντροπή ήταν ο Νίκος Κακαουνάκης παρουσίασε μία φωτογραφία του πατέρα του τωρινού πρωθυπουργού με τους Γερμανούς, η οποία ήταν fake.

Τσίπρας, Πολάκης, Γεροβασίλη

Το προηγούμενο διάστημα, πριν τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία προσπαθούσε να τελειώσει τον Τσίπρα μέσω του Πολάκη. Όποιος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει καλή σχέση και χημεία με τον Παύλο Πολάκη αλλά δεν είναι το πρώτο του βιολί. Αντί όμως να εξεταστεί το παρακράτος, αντί να δούμε τι γίνεται με την ΕΥΠ, αντί να γίνεται ένας πραγματικός έλεγχος στη Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι κυβέρνηση το καπάκι του βόθρου ανοίγεται συνειδητά προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Το αν είναι αθώοι ή ένοχοι ο Παπαγγελόπουλος, ο Παππάς, η Γεροβασίλη θα κριθεί από τη δικαιοσύνη. Όμως οι διαδικασίες, μέχρι στιγμής στην Προανακριτική της Βουλής κατά Παπαγγελόπουλου ανέδειξαν πολλά θολά, γελοία και τραβηγμένα σημεία. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας κράτησε, αν μη τι άλλο, αποστάσεις από τα καραγκιοζιλίκια, αλλά δεν έκαναν το ίδιο όλοι. Μερικοί, δε, τα δημιούργησαν κιόλας.

Το τρίπτυχο Μεταναστευτικό, Επενδύσεις, Ασφάλεια

Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη καίτοι επαίρεται για τα λεφτά, που πήρε από την Ευρώπη, τα οποία τη βοηθούν να χτίσει το προφίλ της, είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή. Στο τρίπτυχο: μεταναστευτικό – ανάπτυξη/δουλειές – ασφάλεια τα έκανε μαντάρα. Αφού τα οικονομικά πάνε από το κακό στο χειρότερο, το κυνήγι μαγισσών αποδίδει, στοχοποιώντας στελέχη κοντά στον Τσίπρα, με στόχο την προσωπική του αποδυνάμωση, αφού στις επόμενες εκλογές, λόγω του εκλογικού νόμου, η αυτοδυναμία θα είναι σχεδόν αδύνατη. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατάφερε να βάλει ένα λιθαράκι στο Ελληνικό, παρά τις παράτες Γεωργιάδη, για τις μπουλντόζες. Δεν άνοιξε δουλειές κι η επένδυση Ερημίτη στην Κέρκυρα κινδυνεύει στην παρούσα φάση, να γίνει άλλη μία φούσκα. Στο θέμα της ασφάλειας εξαντλήθηκε να κυνηγά παππούδες με μάσκες, βόλεψε ημέτερους και κυρίως δεν έφερε λεφτά στη χώρα. Ξόδεψε κι ότι μαξιλάρια μαζεύτηκαν με πολύ κόπο και πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό.

Δώσε κορωνοϊό ακόμη και με μωρά

Η μοναδική επιτυχία, που πιστώνεται, είναι στο θέμα του κορωνοϊού. Όμως, είναι τρομακτικό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης να εμφανίζεται σε σχολεία ή  ακόμη και σε μωρά χωρίς μάσκα κι η υφυπουργός δίπλα του να γελά λες και της καθαρίζουν αβγά. Σε οποιαδήποτε κανονική χώρα, θα τον κάθιζαν στο σκαμνί για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο. Μαζί με τον ανιψιό του γιόρτασαν το περιβόητο πάρτι στην Ομόνοια, ενώ τα γερόντια δεν τολμούσαν να πάνε ως τη λαϊκή αγορά. Ο κόσμος το΄ χει τούμπανο ότι δεν μας έσωσε ο Βασίλης Κικίλιας από την πανδημία, αλλά ο Σωτήρης Τσιόδρας. Κι ενώ είναι δυο μετριοπαθή στελέχη της ΝΔ σε θέσεις κλειδιά, στη διπλωματία, ο Νίκος Δένδιας και στην άμυνα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, το πρόβλημα με την Τουρκία είναι και μεγάλο και δισεπίλυτο. Συνολικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και προσωπικά ο Κυριάκος ξέρει ότι οι Άγριες Μέρες συμβολικά ξεκίνησαν ήδη στο Αιγαίο, μετά τα γεγονότα με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Από Σεπτέμβριο και κόκκινα δάνεια, ανεργία, κλειστά ξενοδοχεία, χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και ύφεση, μαζί με Covid-19. Μεγάλη ύφεση, που δεν τη φτάνει όχι αυτό το πακέτο της ΕΕ αλλά ούτε τόσα κι άλλα τόσα, που έχουν και δανειακούς όρους. Μεγάλοι πλέον οι μπελάδες στο Καστελόριζο, αφού η Τουρκία επιδιώκει συνεκμετάλλευση των πηγών ενέργειας στο Αιγαίο. Οπότε πάμε από την αρχή: Κύριε σκηνοθέτα: δώσε Μάτι, δώσε Παπαγγελόπουλο, δώσε Παππά, δώσε Γεροβασίλη. Ποιος είπαμε, βρε, έχει σειρά από τον ΣΥΡΙΖΑ;